Veszélyhelyzet Betűméret kicsinyítés Normál betűméret Betűméret nagyítás Oldal nyomtatása

Veszélyhelyzetben hozott polgármesteri döntések

 

 

A tanév végéig marad a tantermen kívüli, digitális oktatás

 

 

A tanév végéig, június 15-ig érvényben marad a tantermen kívüli, digitális munkarend, az óvodák és bölcsődék viszont május második felétől visszatérnek a normális működési rendhez - közölte a köznevelési államtitkár május 20-án, szerdán Magyarország kormányának Facebook-oldalán.

 

Maruzsa Zoltán a feltöltött videóban azt mondta, hogy június 2-tól oktatási céllal találkozhatnak az iskolában a pedagógusok és tanulók, megtarthatják a kis csoportos konzultációkat és az egyéni felkészítéseket az elmúlt hónapok tudásának megerősítéséért vagy az esetlegesen lemaradó tanulók felzárkóztatásáért. Engedélyezett továbbá a pedagógiai szakszolgálati feladatok ellátása - tette hozzá.
    

Ismertette, hogy június 2-tól minden iskolában meg kell szervezni az oda járó gyermekek felügyeletét. A gyermekfelügyeletben részt vevőknek június 2. és 15. között elsősorban felzárkóztató, tanulást támogató tevékenységeket lehet szervezniük, június 16. és 26. között pedig már a következő tanévre is készülhetnek. Június 26-ig az étkezést is biztosítani kell a gyerekeknek - fűzte hozzá.
    

Az államtitkár elmondta, hogy tömeges rendezvényeket, ballagásokat és tanévzáró ünnepségeket nem lehet szervezni, de kisebb csoportokban, osztályonként megengedett az összejövetel, a bizonyítványok átadását is meg lehet így szervezni. A nyári táborokról még tartanak az egyeztetések - tudatta.
    

Maruzsa Zoltán közölte azt is: a koronavírus-járvány terjedésének csökkenése lehetővé teszi, hogy a vidéki bölcsődék és óvodák május 25-től, a fővárosiak pedig június 2-tól visszatérjenek a normális működési rendhez. Az intézményeknek külön igazolás nélkül is fogadniuk kell a gyermekeket. Erre azért van szükség, mert sok esetben elfogyott a szülők szabadsága, és dolgozniuk kell - indokolta az intézkedést az államtitkár.

 

 

Koronavírus - Újabb enyhítések Pest megyében

 

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések további enyhítését jelentette be a megyékre nézve a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön. Gulyás Gergely online sajtótájékoztatón közölte, a Pest megyei koronavírus-fertőzöttségi adatok közelebb állnak a vidékiekhez, ezért Pest megyét mostantól a többi megyével tekinti egy egységnek a kormány.

 

Gulyás Gergely hangsúlyozta, az 1,5 méteres védőtávolságra és az arc eltakarására vonatkozó szabályokat fenntartják az egész országban.
    

A vidéki enyhítések között említtette, hogy a megyékben a vendéglátóhelyek belső zárt részében (különösen étteremben, kávézóban, cukrászdában, büfében, presszóban) a tartózkodás a jövőben megengedett; az ott dolgozók kötelesek maszkot viselni, erre kérik lehetőség szerint a vendégeket is, valamint a védőtávolság betartására.
    

Hétfőtől megnyitnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek, parkok. A szállodák és a panziók a megyékben fogadhatnak vendégeket - mondta. Jelezte, a védőtávolság betartásáról a nap folyamán várhatóan megjelenő rendelet rendelkezik.

 

Június 1-től maximum kétszáz főig vidéken és Pest megyében megrendezhetők lesznek az esküvők - közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Az esküvőkön, lagzikon a biztonsági előírásoknak megfelelően az asztalok közötti védőtávolságot be kell tartani.

    

Gulyás Gergely kérdésre elmondta: a kormány arról is döntött, hogy az ottalvást nem igénylő gyermektáborokat nyáron meg lehet tartani. A hónap végén a járványügyi helyzet ismeretében döntenek az ottalvós táborokról. 


A miniszter megerősítette június 2-ig nem lesz iskolai oktatás Magyarországon. Hozzátette: Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt jelezte: a tanév lezárásával akkor sem lesz gond, ha a diákoknak már nem kell visszatérniük júniusban az iskolákba.

 

A járványhelyzettel kapcsolatos intézkedések Vecsésen

 

Május 4-től új, országos rendelkezések léptek életbe a sportolással kapcsolatban. Vecsésen ismét megnyílnak a bérelhető műfüves, valamint a gumiburkolatú pályák, továbbá a takarítást, fertőtlenítést követően, a gyerekek is birtokba vehetik a jövő héttől a játszótereket. A részletekről május 5-én, kedden Szlahó Csaba polgármester adott tájékoztatást.

 

 

Rendkívüli eseményektől mentesen zajlott le a húsvét Vecsésen. A város aktuális hírei között Szlahó Csaba polgármester április 15-i nyilatkozatában tájékoztatott az óvodai beiratkozásról is.

 

 

 

Tájékoztató kiadvány a lakosság számára

 

Tájékoztató kiadványt készített Vecsés Város Önkormányzata a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről, információkról. Az intézmények elérhetőségeit is tartalmazó lapot nyomtatott formában is eljuttatták Vecsés lakosságához. A kiadvány itt is megtekinthető: 

 

 

 

Közlemény - Segítségnyújtás 70 év felettiek számára 

 

Felhívjuk a 70. életévüket betöltött vecsési lakosok figyelmét, hogy saját érdekükben tartózkodjanak otthon! Aki ezt vállalja, annak ellátásáról a Kormány döntése alapján a polgármester gondoskodik.
 
Kérjük, hogy akinek nincs segítő családtagja, szomszédja stb., az jelezze az ellátási igényét az

Önkormányzati vonal: 06/80-981-121,

vagy a Polgármesteri Hivatal Titkárságán: 06/29-555-211, 06/29-555-206,

elektronikus úton: titkarsag@vecses.hu e-mail címen.

 

Az ellátás lehet: bevásárlás, gyógyszerkiváltás, melegétel biztosítása térítés ellenében.

A melegételt az Önkormányzat konyhája tudja biztosítani hétfőtől--péntekig napi bruttó 695,- Ft összegért adagolva, dobozokban, házhoz szállítva.

 

 

A segítségre szoruló idősek az INNEN letölthető űrlapon is bejelethetik igényüket.