Veszélyhelyzet Betűméret kicsinyítés Normál betűméret Betűméret nagyítás Oldal nyomtatása

Veszélyhelyzetben hozott polgármesteri döntések

 

 

Vecsési aktuális - videó interjú

 

Javában tart a koronavírus-járvány második hulláma. A helyi intézkedésekről és az aktuális helyzetről Szlahó Csaba polgármester nyilatkozott szeptember 15-én, kedden a WTV Vecsési Magazin című műsorának.

 

 

Új döntésekről tájékoztatott a kormányfő

 
A szórakozóhelyek este 11 órakor történő bezárásáról és a koronavírus-tesztek hatósági árának megállapításáról is döntött a kormány, így egy tesztért semmilyen jogcímen nem lehet majd 19 500 forintnál többet elkérni - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 16-án, szerdán a Facebook-oldalán közzétett videóban.

 

A kormányfő közölte: a kabinet döntött arról is, hogy fenntartja a beutazási korlátozásokat, és kötelezővé teszi a maszk használatát a tömegközlekedés és az üzletek mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Fenntartják a teljes körű látogatási tilalmat is a kórházakban és az idősotthonokban. Elmondta továbbá: október 1-jétől testhőmérséklet-mérés után lehet belépni az iskolákba a diákoknak és a tanároknak, és csak nekik.

 

 

Egészségügyi óvintézkedések a vecsési piacon

 

A járványügyi helyzetre való tekintettel, a vecsési piacon a kereskedőknek továbbra is kötelező a maszk használata. A vásárlóknak szintén ajánlott a maszk viselése a vásárlás során, továbbá a megfelelő – legalább másfél méteres - védőtávolság betartása.

 

 

 

Vecsési Polgármesteri Hivatal

Környezetvédelmi és Közbiztonsági Osztálya

 

 

 

Teljes körű látogatási tilalmat rendelt el a kórházakban az országos tisztifőorvos

 

Az országos tisztifőorvos teljes körű, az ország összes egészségügyi, fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményére vonatkozóan látogatási tilalmat rendelt el - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szeptember 9-én, szerdán az MTI-vel.

   

 

A keddtől hatályos intézkedés vonatkozik a közfinanszírozott és a magánellátókra is.
Az NNK közlése értelmében védőfelszerelés biztosítása mellett a látogatási tilalom alatt a súlyos, életveszélyes állapotú vagy végstádiumú betegnél egy hozzátartozó, kiskorú beteg mellett egyik szülője vagy törvényes képviselője, szülő nőnél pedig egy általa megjelölt személy tartózkodhat.

 

A határozat kitér arra, hogy egyedi méltányosság keretében - kockázatbecslést követően - a kórház a kapcsolattatás lehetőségét mérlegelheti, indokolt esetben azt további esetekben is biztosíthatja.

 

A dokumentum szerint, a rendelkezések megsértése esetén 30 ezer forinttól ötmillió forintig terjedő egészségügyi birság szabható ki.

 

 

Látogatási tilalmat rendeltek el a szociális intézményekben

 

Látogatási és intézményelhagyási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos az ország minden szociális intézményében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szeptember 8-án, kedden az MTI-vel.

    

 

A közlemény szerint a hétfőtől elrendelt látogatási tilalom alól csak abban az esetben adható felmentés, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni. Az intézményelhagyási tilalom nem vonatkozik az éjjeli menedékhelyekre és a hajléktalanok átmeneti szállására - tették hozzá.
    

Az intézményeket csak indokolt esetben, például munkavégzés vagy egészségügyi ellátás miatt, valamint a vezető engedélyével - különösen indokolt esetben - lehet elhagyni. A fogyatékos emberek, illetve a pszichiátria és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények szervezett szabadidős céllal ugyanakkor elhagyhatók - hívták fel a figyelmet.
    

Továbbra sem jelenti az intézmény elhagyását, ha valaki az intézmény kertjében, területén tartózkodik, így arra a korlátozás sem vonatkozik - fűzték hozzá.
    

Hangsúlyozták azt is, új ellátottat csak a felvétel előtt készült, két negatív koronavírusteszt birtokában lehet felvenni. Ez az előírás nem vonatkozik a hajléktalonok éjjeli menedékhelyére, a koronavírus-fertőzés tüneteit mutató hajléktalant viszont mindig egészségügyi intézménybe kell szállítani - írták.

 

 

Visszatérnek az első hullám idején alkalmazott határvédelmi szabályok

 

A koronavírusjárvány-helyzet alakulása miatt a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kormány - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztus 28-i, budapesti sajtótájékoztatóján.

 

 

Így fő szabály szerint szeptember 1-jétől külföldi állampolgár Magyarország területére nem léphet, csak indokolt kivételekkel. A külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napig - vagy mindaddig, amíg 2 nap különbséggel 2 negatív tesztet nem tudnak bemutatni - karanténba kell vonulniuk - ismertette, jelezve, hogy a fertőzések többségének eredete külföldi.
    

Gulyás Gergely hangsúlyozta: egyszerre kell gondoskodni a leginkább veszélyeztetett idősek biztonságáról, biztonságban kell tudni az iskolakezdésre készülő gyermekeket és a gazdaság zavartalan működését.

 

 

Beszámoló a koronavírus járvány alatt hozott intézkedésekről

 

2020. június 30-án testületi ülést tartottak a képviselők. Szlahó Csaba polgármester a két ülés közötti beszámolója után tájékoztatta az egybegyűlteket a koronavírus-járvány alatt hozott intézkedésekről.

 

A részletes tájékoztató során az alábbiak hangzottak el a polgármester részéről: 

 

 

Beszámoló a koronavírus járvány alatt hozott intézkedésekről

 

A Kormány a 40/2020. (III.11.) Korm. rendeletével 2020. március 11. napjától veszélyhelyzetet hirdetett az ország egész területére, majd március 28-án különleges jogrend lépett életbe. Ezen időszak alatt az Országos Operatív Törzs és a Kormány rendelkezéseit figyelembe véve kellett Vecsés város életét is szabályozni.

 

Március 14-én szombaton intézményvezetői értekezletet tartottunk, ezt követően 17-én kedden ismét.  

 

Az óvodáinkban, bölcsődéinkben ügyeleti rendet vezettünk be, nyitva voltak végig az intézményeink, más önkormányzatoktól eltérően nem zártuk be őket. A kezdeti 4-5 gyermek/intézmény létszámtól május közepére eljutottunk a 35-40 gyermek/intézmény létszámhoz.

 

Március 16-tól kezdődően az iskolák áttértek a tantermen kívüli digitális oktatásra. Ezt követően megszerveztük valamennyi rászoruló gyermek részére, hogy saját iskoláikban, óvodáikban átvehették az előre bedobozolt meleg ebédet.

 

A Központ Konyha szinte azonnal átállt az ételek adagonkénti dobozolására.

 

Ezzel egy időben az egészségügyi intézmények bezártak, a szakorvosi rendelőben csak sürgősségi eseteket láttak el.

 

Március 17-től felfüggesztették az országban kiírt bajnokságokat és felfüggesztették az edzések látogatását is.

Vecsésen is bezártuk a szabadtéri sportparkjainkat és lezártuk a játszótereket. A Dózsa György úti sporttelepet és a vecsési piacot végig nyitva tartottuk.

 

A Családsegítő Szolgálat lelki segélyvonalat indított és ügyeleti jelleggel tartott nyitva. A Gondozási Központ bezárta kapuit, a klubélet megszűnt, a házi segítségnyújtás és a szociális étkeztetés tovább folytatódott.

 

A polgárőrök rendkívül sokat járőröztek és erre szükség is volt, mert a fiatalok, kiváltképp az iskolák bezárása után, előszeretettel csoportosultak közterületeken. 

 

A nemzeti és városi ünnepeket szűk körben, az előírásoknak megfelelően szerveztük meg. Az idén március 15-e, Vecsés újratelepítésének ünnepe, a Kitelepítési megemlékezés, a Hősök Napja is áldozatul esett a koronavírus járványnak. A kereszténység legnagyobb ünnepét, a Húsvétot sem lehetett a szokásos módon megünnepelni.

 

A veszélyhelyzet kihirdetése után szinte azonnal önkormányzati vonalat létesítettünk, illetve hétvégi ügyeletet szerveztünk, ahol az érdeklődök és rászorulók tájékozódhattak és segítséget kérhettek.

 

Március második felére a városi honlapon űrlapot tettünk elérhetővé, melynek keresztül a lakosság eljuttathatta igényeit hozzánk.  Ezzel párhuzamosan feltüntettük azon közületek listáját (patikák, élelmiszerboltok, zöldséges, éttermek), melyek házhozszállítást vállaltak.

 

Mivel a járványhelyzet áprilisban csak súlyosbodott, az óvodai-iskolai beiratkozást is elektronikus úton kellett megoldani.

 

Április 5-re minden háztartásba eljuttattuk azt a tájékoztató kiadványt, amely a járvány idejére szóló legfontosabb információkat tartalmazta.

 

A március 28. napjától elrendelt kijárási korlátozást követően polgármester feladata lett azon 70 éven felüli lakosok ellátása (vásárlás, gyógyszerkiváltás, csekk befizetés, melegétel biztosítása), akik vállalták, hogy nem hagyják el otthonukat a megadott idősávban sem.

 

Összesen: 45 személyt 75 alkalommal láttunk el.

 

A veszélyhelyzet ideje alatt Vecsésen összesen 170 fő került karanténba, ebből:

6 fő esetében elkülönítés,

35 fő esetében zárlat

129 fő esetében megfigyelés volt a karantén oka.

 

A járvány elleni védekezésre Vecsés Város Önkormányzata 16 millió forintot költött, vettünk – többek között – 6200 db gumikesztyűt, 720 db szájmaszkot, 200 db orvosi szájmaszkot, 100 liter fertőtlenítő folyékonyszappant, 75 liter kézfertőtlenítő gélt, 250 liter felületfertőtlenítőt, 450 liter domestost, 250 liter hypot.

 

A Polgármesteri Hivatal munkatársa 570 db maszkot varrt.

 

Az összes maszkot, gumikesztyűt, fertőtlenítőket az intézményeknek osztottuk szét igény szerint.

Valamennyi intézményünket ózonos fertőtlenítéssel vírusmentesítettük, a közterületeinket pedig folyamatosan fertőtlenítettük.

 

Május közepétől fokozatosan oldották a szigorításokat és jutottunk el a veszélyhelyzet megszűnéséig, ennek köszönhetjük, hogy ma itt ülhetünk a  testületi ülésen is.

 

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy valamennyi intézményi dolgozónak, kiemelten a Gondozási Központ munkatársainak, a Polgármesteri Hivatal munkatársainak, a sajtó képviselőinek, a polgárőröknek, a rendőröknek megköszönjem a veszélyhelyzet alatt tanúsított helytállását. Szeretném kiemelni a városunk lakosainak segítőkészségét és az összefogást, amelyet a bajban mutattak, valamint az önkéntesek jelentkezését és felajánlásait.

 

 

Megszűnt a veszélyhelyzet és az idősek vásárlási idősávja

 

Június 18-tól megszűnt a veszélyhelyzet, ugyanakkor a kormány kihirdette a járványügyi készültség bevezetését - az erről szóló kormányrendeletek megjelentek a Magyar Közlönyben. Mától megszűnt a 65 év felettiek vásárlási idősávja, de egyelőre kötelező marad a maszk viselése a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben.

 

A járványügyi készültség bevezetését a kormány szükségesnek tartja, mert a járványnak nincs vége, a fertőzés még szigetszerűen felütheti a fejét. A járványügy készültséget a kormány most hat hónapra hirdette ki, fenntartásának szükségességét 3 havonta felülvizsgálja.

 

A mai naptól megszűnt az idősek vásárlási idősávja, de életben marad még több védelmi intézkedés. Továbbra is köteles mindenki maszkot viselni (avagy a szájat és az orrot eltakaró sálat, kendőt használni)  a tömegközlekedési eszközökön, valamint az üzletben történő vásárlás során. Ez alól kivételt a 6 év alatti gyerekek jelentenek.

 

Továbbra sem lehet 500 főnél nagyobb zenés, táncos rendezvényt tartani.

Az Operatív Törzs a járványügyi készültség alatt is működik.

 

(fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

 

 

Június 16-án elfogadták a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt

 

Elfogadta az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt, valamint jóváhagyta a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabályt.

 

 

A képviselők 192 igen szavazattal hagyták jóvá a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által beterjesztett, kétharmados támogatást igénylő, a veszélyhelyzet megszüntetését kezdeményező javaslatot. A jogszabályban az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy a veszélyhelyzetet szüntesse meg. A törvénynek ez a paragrafusa a kihirdetését követő napon lép hatályba. A veszélyhelyzet megszüntetéséről ennek megfelelően a kormány dönt, és az időpont ismertté válása után veszti hatályát a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény. 

 

A kormány továbbra is szükségesnek tartja azonban több, a járvány alatt meghozott rendelkezés fenntartását, továbbá néhány átmeneti intézkedés bevezetését, ezért Gulyás Gergely javaslatára a parlament elfogadta a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló törvényt is.
    

Ez alapján az országos tisztifőorvos javaslatára, a miniszter előterjesztése alapján a kormány egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el, amely járványügyi készültségnek minősül. Ennek idején a betegek ellátása az egészségügyi válsághelyzeti ellátás keretében történik.
    

A válsághelyzet elrendelésének akkor van helye, ha nemzetközi járványügyi szükséghelyzet van. De akkor is el lehet rendelni, ha a polgárok életét, testi épségét, egészségét vagy az egészségügyi szolgáltatók működését oly mértékben veszélyezteti vagy károsítja egy váratlan esemény, hogy az az egészségügyi ellátási szükségletek és a helyben rendelkezésre álló kapacitás közötti aránytalansághoz vezet, továbbá az egészségügyi államigazgatási szerv, az egészségügyi szolgáltatók, valamint más állami és önkormányzati szervek együttműködését teszi szükségessé.
    

A veszélyhelyzet elrendelésének indoka lehet bármely olyan körülmény, amely a gyógyintézet ellátási területéhez tartozó lakosság ellátását súlyosan és közvetlenül akadályozza, feltéve, hogy a lakosság más gyógyintézet általi ellátása aránytalan nehézséggel járna. Az egészségügyi válsághelyzetet legfeljebb hat hónapig tarthat, kivéve ha a kormány annak hatályát meghosszabbítja. Meghatározták a hatósági házi karantén szabályait és lehetőséget adtak a felmentésre az alól különös méltánylást érdemlő esetekben.

    

Döntöttek arról is, hogy a honvédség fegyverrel működhet közre a veszélyhelyzettel és az egészségügyi válsághelyzettel kapcsolatos feladatokban. A katasztrófavédelmi törvénybe beleírták, hogy a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzésére, illetve következményeinek elhárítására veszélyhelyzetben - a törvényben már meghatározott intézkedéseken túl - az állampolgárok élet-, egészség-, személyi-, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

    

A törvény megerősíti a veszélyhelyzet alatt bevezetett fizetési moratóriumot a hitelre, a kölcsönökre és a lízingszerződésekre december 31-ig. 
    

Tartalmaz rendelkezéseket például az iskolákban, a szakképzésben a tanév befejezéséről, egyes vállalati adónemek bevallásának elhalasztásáról, az egyes ágazatokat megillető adó- és járulékkedvezményekről, a Széchenyi Pihenő Kártyára adható béren kívüli juttatás emeléséről és mentesítéséről a szociális hozzájárulási adó aló, vagy a lejáró szociális és családügyi ellátások meghosszabbításáról.

 

Év végéig továbbra is 15 ezer forintig lehet PIN-kód nélkül érintéssel fizetni, és július 1-jéig marad az ingyenes parkolás is, szeptemberig pedig nem kell közterület-használati díjat fizetnie a vendéglátóhelyeknek.
    

​Különleges szabályokat fogadtak el a járvány miatt meghiúsult, utazási iroda által szervezett utakra. Ez a többi között azt tartalmazza, hogy ha az ügyfél ezt elfogadja, az iroda utalványt is adhat pénzvisszafizetés helyett.

    

Rögzítették azt is, hogy a rendezvények helyszínén való tartózkodásra a kormány továbbra is különös szabályokat állapíthat meg.
    

A veszélyhelyzet idején lejárt okmányok pótlására lesz idő, mert azok a veszélyhelyzet megszűnését követően még 180 napig érvényesek.
 

 

A tanév végéig marad a tantermen kívüli, digitális oktatás

 

 

A tanév végéig, június 15-ig érvényben marad a tantermen kívüli, digitális munkarend, az óvodák és bölcsődék viszont május második felétől visszatérnek a normális működési rendhez - közölte a köznevelési államtitkár május 20-án, szerdán Magyarország kormányának Facebook-oldalán.

 

Maruzsa Zoltán a feltöltött videóban azt mondta, hogy június 2-tól oktatási céllal találkozhatnak az iskolában a pedagógusok és tanulók, megtarthatják a kis csoportos konzultációkat és az egyéni felkészítéseket az elmúlt hónapok tudásának megerősítéséért vagy az esetlegesen lemaradó tanulók felzárkóztatásáért. Engedélyezett továbbá a pedagógiai szakszolgálati feladatok ellátása - tette hozzá.
    

Ismertette, hogy június 2-tól minden iskolában meg kell szervezni az oda járó gyermekek felügyeletét. A gyermekfelügyeletben részt vevőknek június 2. és 15. között elsősorban felzárkóztató, tanulást támogató tevékenységeket lehet szervezniük, június 16. és 26. között pedig már a következő tanévre is készülhetnek. Június 26-ig az étkezést is biztosítani kell a gyerekeknek - fűzte hozzá.
    

Az államtitkár elmondta, hogy tömeges rendezvényeket, ballagásokat és tanévzáró ünnepségeket nem lehet szervezni, de kisebb csoportokban, osztályonként megengedett az összejövetel, a bizonyítványok átadását is meg lehet így szervezni. A nyári táborokról még tartanak az egyeztetések - tudatta.
    

Maruzsa Zoltán közölte azt is: a koronavírus-járvány terjedésének csökkenése lehetővé teszi, hogy a vidéki bölcsődék és óvodák május 25-től, a fővárosiak pedig június 2-tól visszatérjenek a normális működési rendhez. Az intézményeknek külön igazolás nélkül is fogadniuk kell a gyermekeket. Erre azért van szükség, mert sok esetben elfogyott a szülők szabadsága, és dolgozniuk kell - indokolta az intézkedést az államtitkár.

 

 

Koronavírus - Újabb enyhítések Pest megyében

 

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések további enyhítését jelentette be a megyékre nézve a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön. Gulyás Gergely online sajtótájékoztatón közölte, a Pest megyei koronavírus-fertőzöttségi adatok közelebb állnak a vidékiekhez, ezért Pest megyét mostantól a többi megyével tekinti egy egységnek a kormány.

 

Gulyás Gergely hangsúlyozta, az 1,5 méteres védőtávolságra és az arc eltakarására vonatkozó szabályokat fenntartják az egész országban.
    

A vidéki enyhítések között említtette, hogy a megyékben a vendéglátóhelyek belső zárt részében (különösen étteremben, kávézóban, cukrászdában, büfében, presszóban) a tartózkodás a jövőben megengedett; az ott dolgozók kötelesek maszkot viselni, erre kérik lehetőség szerint a vendégeket is, valamint a védőtávolság betartására.
    

Hétfőtől megnyitnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek, parkok. A szállodák és a panziók a megyékben fogadhatnak vendégeket - mondta. Jelezte, a védőtávolság betartásáról a nap folyamán várhatóan megjelenő rendelet rendelkezik.

 

Június 1-től maximum kétszáz főig vidéken és Pest megyében megrendezhetők lesznek az esküvők - közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Az esküvőkön, lagzikon a biztonsági előírásoknak megfelelően az asztalok közötti védőtávolságot be kell tartani.

    

Gulyás Gergely kérdésre elmondta: a kormány arról is döntött, hogy az ottalvást nem igénylő gyermektáborokat nyáron meg lehet tartani. A hónap végén a járványügyi helyzet ismeretében döntenek az ottalvós táborokról. 


A miniszter megerősítette június 2-ig nem lesz iskolai oktatás Magyarországon. Hozzátette: Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt jelezte: a tanév lezárásával akkor sem lesz gond, ha a diákoknak már nem kell visszatérniük júniusban az iskolákba.

 

A járványhelyzettel kapcsolatos intézkedések Vecsésen

 

Május 4-től új, országos rendelkezések léptek életbe a sportolással kapcsolatban. Vecsésen ismét megnyílnak a bérelhető műfüves, valamint a gumiburkolatú pályák, továbbá a takarítást, fertőtlenítést követően, a gyerekek is birtokba vehetik a jövő héttől a játszótereket. A részletekről május 5-én, kedden Szlahó Csaba polgármester adott tájékoztatást.

 

 

Rendkívüli eseményektől mentesen zajlott le a húsvét Vecsésen. A város aktuális hírei között Szlahó Csaba polgármester április 15-i nyilatkozatában tájékoztatott az óvodai beiratkozásról is.

 

 

 

Tájékoztató kiadvány a lakosság számára

 

Tájékoztató kiadványt készített Vecsés Város Önkormányzata a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről, információkról. Az intézmények elérhetőségeit is tartalmazó lapot nyomtatott formában is eljuttatták Vecsés lakosságához. A kiadvány itt is megtekinthető: 

 

 

 

Közlemény - Segítségnyújtás 70 év felettiek számára 

 

Felhívjuk a 70. életévüket betöltött vecsési lakosok figyelmét, hogy saját érdekükben tartózkodjanak otthon! Aki ezt vállalja, annak ellátásáról a Kormány döntése alapján a polgármester gondoskodik.
 
Kérjük, hogy akinek nincs segítő családtagja, szomszédja stb., az jelezze az ellátási igényét az

Önkormányzati vonal: 06/80-981-121,

vagy a Polgármesteri Hivatal Titkárságán: 06/29-555-211, 06/29-555-206,

elektronikus úton: titkarsag@vecses.hu e-mail címen.

 

Az ellátás lehet: bevásárlás, gyógyszerkiváltás, melegétel biztosítása térítés ellenében.

A melegételt az Önkormányzat konyhája tudja biztosítani hétfőtől--péntekig napi bruttó 695,- Ft összegért adagolva, dobozokban, házhoz szállítva.

 

 

A segítségre szoruló idősek az INNEN letölthető űrlapon is bejelethetik igényüket.