Veszélyhelyzet Betűméret kicsinyítés Normál betűméret Betűméret nagyítás Oldal nyomtatása

Veszélyhelyzetben hozott polgármesteri döntések

 

Hétfőtől nem kötelező a maszkviselés


Kezd lecsengeni a koronavírus-járvány ötödik hulláma, ezért 2022. március 7-től nem kell maszkot viselni az eddig előírt zárt terekben: sem a tömegközlekedési eszközökön, sem az üzletekben, de megszűnnek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások is.

 

 

A maszkviselési kötelezettség hétfőtől megszűnik a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken, valamint a vendéglátó egységek dolgozóinak sem kell maszkot viselniük munkájuk során – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

 

Megszűnnek a védettségi igazolványhoz kötött hazai szolgáltatások igénybevételének és rendezvények látogatásának korlátozásai. A tájékoztatás szerint a Magyarország területére történő beutazással kapcsolatos korlátozásokat is feloldják.


 

 

Zárt terekben ismét kötelező a maszk

 

Szombattól ismét kötelezővé tette a kormány a zárt terekben a maszkhasználatot - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter november 18-án, csütörtökön Budapesten a kormányinfón.
 
 
Gulyás Gergely közölte azt is, hogy kötelezővé tették a harmadik oltást az egészségügyi dolgozóknak. Ennek elrendelését tervezik az államigazgatásban is - jegyezte meg. Hozzátette: továbbra is védettségi igazolvánnyal lehet látogatni az ötszáz főnél nagyobb rendezvényeket.

 

A szolgáltatások esetében a maszkhasználatról azt mondta, mindenhol kötelező a maszk viselése, ahol egy üzlethelyiségben rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak. Az iskolákban az igazgatókat jogosítják fel, hogy döntsenek a maszkviselésről - ismertette.

A maszkhasználat alól kivételt jelentenek az irodák és a sportolás céljára szolgáló helyiségek - mondta.

 
 
Megszűnik a maszkviselési kötelezettség
 
Elérte az 5,5 milliót a koronavírus ellen beoltott emberek száma Magyarországon, így július 3-tól megszűnik a maszkviselési kötelezettség - közölte a kormany.hu pénteken.
 
 
Pintér Sándor belügyminiszter hivatalos határozatban hirdette ki, hogy Magyarország elérte az 5,5 millió beoltottat, így szombaton életbe lép a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozata, amely újabb fontos állomás az élet és a gazdaság újraindításában.

 

Több korlátozás is megszűnik:
    

Nem kell már maszkot viselni az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, ez csak a kórházakban és a szociális intézményekben lesz előírás.
    

Védettségi igazolvány nélkül is be lehet menni a vendéglátóipari egységekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, valamint az előre megváltott jeggyel, ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.
    

Megszűnnek az üzletekre vonatkozó eddigi korlátozások: nem lesz távolságtartási szabály és négyzetméteren alapuló létszámkorlát.
    

A családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.
    

Sportrendezvények, zenés-táncos rendezvények, valamint zárt térben vagy több mint 500 résztvevővel, szabadtéren tartott egyéb rendezvények vonatkozásában nem enyhítenek: marad a létszámkorlátozás és a védettségi igazolványhoz kötött részvétel.
    

A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken - tették hozzá.
    

Az egyetemek és a főiskolák készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására - közölték.
    

A kormany.hu felhívta a még be nem oltottak figyelmét arra, hogy a vírus továbbra is terjed Európában, és még jelen van Magyarországon is.
    

A legerősebb védelmet az oltás jelenti - olvasható a közleményben.

 
 
Ötmillió beoltottnál jöhetnek a további enyhítések
 
A járvány harmadik hullámát letörtük, lényegében le is győztük - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában május 21-én, pénteken. A kormányfő elmondta, hogy a beoltottak száma 4 898 866, a hétvégén minden bizonnyal elérjük az ötmilliót, ez korszakhatár a járvány elleni védekezésben.

 

(Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

Orbán Viktor közölte: amint az oltottak száma eléri az ötmilliót, megszűnik a kijárási tilalom, a vendéglátóhelyek és üzletek kötelező zárási időpontja, a közterületi maszkviselés, az egyéni és csapatsport korlátozás nélkül végezhető a szabadban.

 

Ötven főig tarthatók magán- és családi rendezvények, a lakodalmakon pedig legfeljebb kétszázan vehetnek részt. A szállodákban és éttermekben szervezett rendezvényeknél az üzemeltető köteles gondoskodni a résztvevők elkülönítéséről. Megtarthatók a szabadtéri rendezvények - beleértve a gyűléseket is - ötszáz résztvevőig. A zenés, táncos rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják. Zárt térben szervezett kulturális és sportrendezvényekre a 16-18 éves korosztály tagjai saját jogon is mehetnek, amennyiben be vannak oltva - ismertette a kormányfő.

 

Az enyhítések akkortól lépnek életbe, amint az oltottak száma eléri az ötmillió főt, melyről külön közleményben tájékoztatnak majd. 

 
 
Szombaton nyithatnak a teraszok
 
Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában április 23-án, pénteken.

 

(kép: Miniszterelnöki Sajtóiroda)

 

A kormányfő kiemelte: a jövő hét közepén, szerdán-csütörtökön meglehet a négymillió beoltott is, akkor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk. Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, az éttermek belső helyiségei is - sorolta. Orbán Viktor hangsúlyozta: lépésről lépésre újraindítják az országot.

 

 

Április 7-től kinyithatnak az üzletek és újraindulhatnak a szolgáltatások

 
A miniszterelnök közlése szerint a koronavírus ellen beoltottak száma elérte a 2,5 milliót, így szerdától nyithatnak az üzletek, és újraindulhatnak a szolgáltatások. Orbán Viktor a Facebook-oldalán kedden délután közzétett videóban azt mondta: "A mai napon fontos mérföldkőhöz érkeztünk. 2,5 millió honfitársunk beoltva."

 

A kormányfő úgy fogalmazott: "egy éve háborús időkre emlékeztető állapotok között, korlátozások, kijárási tilalom és személyes veszteségek mellett éljük az életünket. A vírus háborút indított ellenünk, és az egyetlen, győzelemmel kecsegtető fegyver a vakcina".
    

Orbán Viktor közölte: egy hónap alatt két és félszeresre növelték a beoltottak számát. Ezért - folytatta - holnaptól nyithatnak az üzletek, és újraindulhatnak a szolgáltatások. Hozzátette, járványügyi intézkedések lesznek. Ezek betartását kérte. Közölte azt is: az oltást hasonló tempóban folytatják.
    

Megköszönte az orvosok és az ápolók munkáját, a magyar embereket pedig arra kérte, hogy regisztráljanak, és vegyék fel az oltást. "Magyarország lehet, Magyarország lesz az az európai ország, ahol a leggyorsabban jut vakcina mindenkinek. Nekünk minden élet számít!" - fogalmazott.

 

 

Március 8-tól az üzletek két hétre, az iskolák egy hónapra bezárnak

 
Az óvodákat és az általános iskolákat a tavaszi szünet végéig, április 7-ig bezárjuk – jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Emellett arról is tájékoztatott, hogy az üzleteknek március 8-tól március 22-ig szintén zárva kell tartaniuk. Ez alól kivételek a patikák, az élelmiszerboltok, a drogériák és a benzinkútak lesznek.

 

Gulyás Gergely a kormányinfó elején elmondta, hogy a kormányülés jelenleg is tart és több részletszabály kidolgozása még folyamatban van. A miniszter ezután ismertette a romló járványügyi adatokat, majd a vakcinahelyzet ismertetését követően bejelentette az új intézkedéseket:

 

 

 

Március 1-jéig meghosszabbítják a jelenlegi korlátozásokat
 
A kormány a koronavírus-járvány miatt november óta érvényben lévő szabályok hatályát újabb egy hónappal, március 1-jéig meghosszabbítja - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter január 28-án, csütörtökön online sajtótájékoztatón.

 

 

A miniszter a Kormányinfón közölte: a kabinet szerdai ülésén meghallgatta az operatív törzs beszámolóját, és azt állapította meg, hogy a novemberben hatályba lépett intézkedésekkel sikerült megfékezni, kordában tartani a járvány terjedését. A szakértők ugyanakkor egyetértettek abban, hogy oltás hiányában bármilyen enyhítés újbóli járványhullámhoz és még radikálisabb későbbi szigorításokhoz vezethetne.
    

Ezért a kormány úgy gondolja, hogy a jelenlegi szabályokat fenn kell tartani - mondta. Hozzátette: ehhez a rendkívüli jogrend meghosszabbítása is szükséges, amelyet saját hatáskörben a kormány 15 napra rendel majd el február 7-én éjféltől, ezt követően pedig az Országgyűlést fogja arra kérni, hogy 90 nappal hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet.
    

Gulyás Gergely közölte, a kormány február második felében ismételten megvizsgálja majd a helyzetet. Két esetben van lehetőség az enyhítésre: ha a járvány terjedése tovább mérséklődik és még kevesebb lesz az aktív fertőzött, illetve ha kellő számban áll rendelkezésre vakcina - mondta.

 
Február 1-ig meghosszabbítják a korlátozó intézkedéseket
 
Február 1-jéig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket - jelentette be 2021. január 8-án Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A tájékoztatás szerint: érvényben marad a 20 és hajnali 5 óra közötti kijárási tilalom, a középiskolákban pedig továbbra is tantermen kívüli, digitális oktatás lesz.
 
 
 
Időpontfoglalási lehetőség a Vecsési Polgármesteri Hivatalban
 
A Vecsési Polgármesteri Hivatal tájékoztatja Tisztelt Ügyfeleit, hogy az ügyfélfogadás folytonosságának fenntartása érdekében, november 11-től telefonos időpontfoglalási lehetőséget biztosít.

 

Az ügy típusától függően, az ügyintézőkkel való kapcsolatfelvétel és időpontkérés közvetlenül is lehetséges. A Hivatal osztályainak elérhetőségei az alábbi linken olvashatók:
 
Tekintettel arra, hogy az ügyfélfogadási térben a járványhelyzet miatt a várakozók számát igyekszünk minimálisra csökkenteni, kérjük, akiknek módja van rá, éljen az időpontfoglalás lehetőségével.
 
 
Helyi rendelkezések a maszkviselésről - videó interjú
 
Újabb korlátozó intézkedéseket vezetett be a kormány a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében. November 11-én 0 órától közterületen is kötelező a maszk viselése. A tízezer főnél nagyobb településeken a területek kijelölése a polgármester feladata. Az új rendelkezésekről Szlahó Csaba polgármester nyilatkozott a Williams Televízió Vecsési Magazin című műsorának.
 
 
Kötelező a maszkhasználat a közterületeken is
 
Addig kell kitartani, amíg a koronavírus elleni vakcina megérkezik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az M1 aktuális csatornának adott keddi interjúban. Közölte azt is: november 11-én, 0 órától kötelező lesz a maszkhasználat a közterületeken is.

A kormányfő hangsúlyozta, a vakcina belátható közelségben van, és a megoldásban csak ez tud segíteni.     Kifejtette: december végén, januárban az EU-ból biztosan, és talán máshonnan is jön majd valamennyi, korlátozott mennyiségű vakcina. Úgy számol - folytatta Orbán Viktor -, ez arra lesz elég, hogy az orvosokat, ápolókat, kórházi dolgozókat, a közrend fenntartásában dolgozókat be tudják oltani, és talán a legnagyobb bajban lévő betegeket is.

Emellett a kínai, az orosz és az izraeli oltóanyag-lehetőségeket is próbálja az "asztalon tartani".
    

Az Európából történő tömeges szállítás időpontja áprilisnál hamarabb nem várható, de jöhet vakcina máshonnan is tömegesen, és addig is érkezhet kisebb mennyiségben Európából is - mondta a miniszterelnök. Lesz egy részleges megkönnyebbülés december vége, január környékén, és egy felszabadulás áprilisban - összegzett. "A végén túl leszünk, és győzni fogunk" - fogalmazott.
    

Orbán Viktor megerősítette: a "laboratóriumnak" Ausztriát tekinti, mindig az osztrákokat nézi, és a fertőzések számát tekintve Magyarország nagyjából most van ott, ahol Ausztria volt egy héttel ezelőtt, amikor ott is bevezették a kijárási tilalmat. Megjegyezte: Nyugat-Európával összevetve, ahol nappal is kijárási tilalom van, Ausztria és Magyarország még jól áll. Azt is hozzátette, hogy Európában Magyarországnak, Ausztriának és Németországnak van a legtöbb kórházi ágya, és Magyarországnak van a legtöbb lélegeztetőkészüléke.
    

A miniszterelnök közölte: ahogy fut fel a járvány, a tudósok, elemzők véleménye szerint 50 százalék az esélye, hogy a mostani orvos-, ápoló- és betegmozgatószámmal képesek kezelni a helyzetet, ami túl nagy kockázat, ezért meg kellett hozni a korlátozásokat. Hozzátette: a védőeszközök szinte korlátlanul rendelkezésre állnak, az orvosok, ápolók pedig kiválóak, de a számuk véges, és ők is "emberből vannak". Medikusokat, orvostanhallgatókat is szolgálatba állítanak, mert kevesebb az ember, mint amennyi a betegekhez optimális esetben szükséges - jegyezte meg.

    

Arról is beszélt, hogy ha az emberek nem lettek volna fegyelmezettek, Magyarország hamarabb jutott volna el a kijárási tilalom időpontjához. Orbán Viktor azt is bejelentette: éjféltől előírják a kötelező maszkhasználatot a közterületeken is.
    

Arra a felvetésre, hogy a kijárási tilalom miatt nem tartanak-e délutáni tumultusoktól például az élelmiszerboltokban, azt válaszolta: tartanak ettől, de bíznak az emberek közbölcsességében, a távolság betartásában. "Mindannyian szeretünk könyvtárba, moziba, színházba vagy meccsre járni, de ez most teljesen másodlagos" - mondta a kormányfő a korlátozásokról.
    

A középiskolák bezárásáról szólva hangsúlyozta: a diákokat nem vakációra küldték, hanem digitális oktatásra. Az általános iskolákat, amíg lehet, nem akarják bezárni, mert akkor a szülőknek otthon kell maradniuk, megváltozik a munkarendjük, ha egyáltalán megmarad a munkahelyük - jegyezte meg.
    

A szülőket arra kérte, beszéljenek a gyerekekkel, mondják el nekik, hogy a fiatalok megúszhatják influenzaszerű tünetekkel a koronavírust, de a szülők, nagyszülők nem, ezért át kell érezniük a felelősséget.
    

A tanárok, iskolai dolgozók, óvodapedagógusok, bölcsődei dolgozók rendszeres teszteléséről Orbán Viktor azt mondta: ha  a gyorsteszt fertőzöttséget mutat ki, az 90 százalékos bizonyosságot jelent, de ha azt állapítja meg, hogy nem fertőzött az illető, az csak 50-60 százalékos bizonyosságú. Ma ugyanakkor annyit tudnak tenni, hogy ezt a bizonytalan, de mégis valamilyen támpontot jelentő gyorstesztet rendelkezésre bocsátják - közölte, hozzáfűzve: vélhetően lesz annyi belőle, hogy a szociális intézményekben dolgozókat is hetente teszteljék.
    

Szlovákiában az összes embert letesztelték, várja, hogy levonják ennek következtetéseit, és azokat is beépíthessék a magyar tapasztalatokba. A miniszterelnök jelezte, a kijárási tilalom és a korlátozások most egy hónapra szólnak, és két hét múlva tud beszámolni az intézkedések eredményéről. Ha jók az eredmények, "karácsony környékén már szabadulhatunk" - fogalmazott. Vagyis most arról van szó - folytatta -, hogy a szállodák, éttermek, szabadidőközpontok 30 napra esnek el bevételeiktől, és a nekik szóló kormányzati segítség is e 30 napra szól.
    

"Ha ezen túlvagyunk, akkor jön majd a gazdaság újraindításának szakasza", és a 30 nap letelte után általános, minden gazdasági ágazatot segítő újabb intézkedéseket hoznak - közölte, hozzátéve: készül a mindenkin segítő akcióterv. Úgy kell túlélni, hogy állás, pénz is legyen, és az élet, az egészség is megmaradjon - hangoztatta a miniszterelnök. 

    

 
Vecsési aktuális - videó interjú
 
Újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány lassítása érdekében. A részletekről Szlahó Csaba polgármester nyilatkozott november 10-én, kedden a Williams Televízió Vecsési Magazin című műsorának.
 
 
Rendkívüli bejelentést tett közzé Orbán Viktor miniszterelnök 
 
Az Operatív Törzs november 9-i, hétfő reggeli ülését követően Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli bejelentést tett közösségi oldalán:

 

Csökkenteni kell a koronavírusos megbetegedéseket, mert ha továbbra ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor a kórházak nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel - jelentette ki Orbárn Viktor hétfőn, a Facebook-oldalán közzétett videóban, amelyben ezért a járvány terjedését korlátozó intézkedéseket jelentett be.

    

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kórházakat ugyan felszerelték és minden rendelkezésre áll: ágy, lélegeztetőgép, maszk, védőfelszerelések, valamint az orvosok és az ápolónők is emberfeletti munkát végeznek, de - emelte ki -  "ők is emberek, és számuk véges". Hozzátette: ráadásul a vakcina megérkezéséig még több hét van hátra.
        

A maszkviselés önmagában már nem lassít eléggé, ezért a járvány terjedését korlátozó intézkedéseket kell bevezetni - közölte Orbán Viktor. 

 

A miniszterelnök közölte: amennyiben az Országgyűlés megadja a kormány számára a rendkívüli felhatalmazást, akkor kedd éjféltől a kormány kijárási tilalmat vezet be este 8 óra és hajnali 5 óra között.  "8 órára mindenkinek haza kell érnie" - fogalmazott. Felmentés csak a munkába és a munkából hazajárás, illetve rendkívüli esetekben lehetséges - tette hozzá.
        

Orbán Viktor bejelentette azt is: minden gyülekezés tilos lesz, az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges, az üzemi étkezdék azonban nyitva tarthatnak.  Az üzletek és a fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak, a szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat pedig nem.
        

A miniszterelnök közlése szerint általános rendezvénytilalom lép életbe: családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt, a sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni, szabad téren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.
        

A felsőoktatás csak online formában működhet, és a kollégiumokat, a felsőoktatási kollégiumokat is be kell zárni. A középiskolákban, nyolcadik osztály fölött digitális oktatás lép életbe, míg a bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak. Közölte azt is: a kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat és az óvónőket és a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell.
        

Az intézkedések kedd éjféltől, vagyis szerda 0 órától lépnek majd hatályba.

 

Ezeket a korlátozó intézkedéseket egyelőre 30 napra vezetik be, szükség esetén meghosszabbítják.

 

 

 

Rendkívüli jogrendet és éjszakai kijárási korlátozást vezet be a kormány

 

A kormány úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány miatt ismét bevezeti a rendkívüli jogrendet, az Országgyűlést pedig arra kéri, ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsa meg - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök november 3-án, kedden a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Azt is közölte, hogy éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást léptetnek életbe és "Éjfélig mindenkinek haza kell érnie" - mondta.

 

 

Orbán Viktor rendkívüli bejelentésében elmondta azt is: a szórakozóhelyeket bezárják, mert az operatív törzs jelentése szerint a szabályok betartását egész egyszerűen lehetetlen kikényszeríteni ezeken a helyeken.

    

A tömegközlekedésben a zsúfoltság mérsékléséért a csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltek el, a parkolást pedig újra ingyenessé tették - ismertette a kormányfő.
    

Rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet majd ülni, és kötelező a maszkhasználat. A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell, pénzbírságot szabnak ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, azonnal bezárják - mondta Orbán Viktor.

 

"Aki nem tartja a szabályokat, nem hordja a maszkot, nem tartja a védőtávolságot, az nem csak a saját, de mások életét is veszélybe sodorhatja" - hangsúlyozta a kormányfő.

 

 

Maszkviselésre vonatkozó új szabály 

 

November 2-án, hétfőn életbe lépett a maszkviselésre vonatkozó új szabály: már az éttermekben, vendéglátóhelyeken és szórakozóhelyeken is maszkot kell viselni - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK).

A közlemény szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy étteremben addig maszkot kell viselni, amíg az asztalhoz ér vagy onnan felállva mosdóba megy a vendég, de levehető a maszk az asztalnál ülve.

    

Olyan vendéglátóhelyeken, büfékben, szórakozóhelyeken, ahol állva, illetve bárpultnál fogyaszt valaki ételt vagy italt, kizárólag a fogyasztás időtartamára leveheti a maszkot, de ha csak beszélget éppen, akkor viselnie kell - emelték ki.
    

Azt kérik, hogy mindenki tartsa be a maszkviselésre vonatkozó szabályokat, hiszen most ez a védekezés legfőbb eszköze, így lehet megóvni mások egészségét is.
    

Hangsúlyozták, hogy a szabályok betartatásáért a vendéglátóhely, az üzlet üzemeltetője is felelős. Attól a vendégtől, aki felszólítás ellenére sem veszi fel a maszkot, a kiszolgálást meg kell tagadni, és fel kell szólítani a helyiség elhagyására.
    

Emellett - a már korábban is hatályban lévő szabályoknak megfelelően - továbbra is kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, a színházakban, a taxikban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, a szabadtéri és a sportrendezvényeken is.
    

A maszkviselésre vonatkozó szabályok betartatását a rendőrség is ellenőrizheti, és az üzletet, vendéglátóhelyet, ahol nem tartják be, bezárattathatja - áll a KTK közleményében.

 

 

Vecsési aktuális - videó interjú

 

Javában tart a koronavírus-járvány második hulláma. A helyi intézkedésekről és az aktuális helyzetről Szlahó Csaba polgármester nyilatkozott szeptember 15-én, kedden a WTV Vecsési Magazin című műsorának.

 

 

Új döntésekről tájékoztatott a kormányfő

 
A szórakozóhelyek este 11 órakor történő bezárásáról és a koronavírus-tesztek hatósági árának megállapításáról is döntött a kormány, így egy tesztért semmilyen jogcímen nem lehet majd 19 500 forintnál többet elkérni - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 16-án, szerdán a Facebook-oldalán közzétett videóban.

 

A kormányfő közölte: a kabinet döntött arról is, hogy fenntartja a beutazási korlátozásokat, és kötelezővé teszi a maszk használatát a tömegközlekedés és az üzletek mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Fenntartják a teljes körű látogatási tilalmat is a kórházakban és az idősotthonokban. Elmondta továbbá: október 1-jétől testhőmérséklet-mérés után lehet belépni az iskolákba a diákoknak és a tanároknak, és csak nekik.

 

 

Egészségügyi óvintézkedések a vecsési piacon

 

A járványügyi helyzetre való tekintettel, a vecsési piacon a kereskedőknek továbbra is kötelező a maszk használata. A vásárlóknak szintén ajánlott a maszk viselése a vásárlás során, továbbá a megfelelő – legalább másfél méteres - védőtávolság betartása.

 

 

 

Vecsési Polgármesteri Hivatal

Környezetvédelmi és Közbiztonsági Osztálya

 

 

 

Teljes körű látogatási tilalmat rendelt el a kórházakban az országos tisztifőorvos

 

Az országos tisztifőorvos teljes körű, az ország összes egészségügyi, fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményére vonatkozóan látogatási tilalmat rendelt el - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szeptember 9-én, szerdán az MTI-vel.

   

 

A keddtől hatályos intézkedés vonatkozik a közfinanszírozott és a magánellátókra is.
Az NNK közlése értelmében védőfelszerelés biztosítása mellett a látogatási tilalom alatt a súlyos, életveszélyes állapotú vagy végstádiumú betegnél egy hozzátartozó, kiskorú beteg mellett egyik szülője vagy törvényes képviselője, szülő nőnél pedig egy általa megjelölt személy tartózkodhat.

 

A határozat kitér arra, hogy egyedi méltányosság keretében - kockázatbecslést követően - a kórház a kapcsolattatás lehetőségét mérlegelheti, indokolt esetben azt további esetekben is biztosíthatja.

 

A dokumentum szerint, a rendelkezések megsértése esetén 30 ezer forinttól ötmillió forintig terjedő egészségügyi birság szabható ki.

 

 

Látogatási tilalmat rendeltek el a szociális intézményekben

 

Látogatási és intézményelhagyási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos az ország minden szociális intézményében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szeptember 8-án, kedden az MTI-vel.

    

 

A közlemény szerint a hétfőtől elrendelt látogatási tilalom alól csak abban az esetben adható felmentés, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni. Az intézményelhagyási tilalom nem vonatkozik az éjjeli menedékhelyekre és a hajléktalanok átmeneti szállására - tették hozzá.
    

Az intézményeket csak indokolt esetben, például munkavégzés vagy egészségügyi ellátás miatt, valamint a vezető engedélyével - különösen indokolt esetben - lehet elhagyni. A fogyatékos emberek, illetve a pszichiátria és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények szervezett szabadidős céllal ugyanakkor elhagyhatók - hívták fel a figyelmet.
    

Továbbra sem jelenti az intézmény elhagyását, ha valaki az intézmény kertjében, területén tartózkodik, így arra a korlátozás sem vonatkozik - fűzték hozzá.
    

Hangsúlyozták azt is, új ellátottat csak a felvétel előtt készült, két negatív koronavírusteszt birtokában lehet felvenni. Ez az előírás nem vonatkozik a hajléktalonok éjjeli menedékhelyére, a koronavírus-fertőzés tüneteit mutató hajléktalant viszont mindig egészségügyi intézménybe kell szállítani - írták.

 

 

Visszatérnek az első hullám idején alkalmazott határvédelmi szabályok

 

A koronavírusjárvány-helyzet alakulása miatt a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kormány - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztus 28-i, budapesti sajtótájékoztatóján.

 

 

Így fő szabály szerint szeptember 1-jétől külföldi állampolgár Magyarország területére nem léphet, csak indokolt kivételekkel. A külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napig - vagy mindaddig, amíg 2 nap különbséggel 2 negatív tesztet nem tudnak bemutatni - karanténba kell vonulniuk - ismertette, jelezve, hogy a fertőzések többségének eredete külföldi.
    

Gulyás Gergely hangsúlyozta: egyszerre kell gondoskodni a leginkább veszélyeztetett idősek biztonságáról, biztonságban kell tudni az iskolakezdésre készülő gyermekeket és a gazdaság zavartalan működését.

 

 

Beszámoló a koronavírus járvány alatt hozott intézkedésekről

 

2020. június 30-án testületi ülést tartottak a képviselők. Szlahó Csaba polgármester a két ülés közötti beszámolója után tájékoztatta az egybegyűlteket a koronavírus-járvány alatt hozott intézkedésekről.

 

A részletes tájékoztató során az alábbiak hangzottak el a polgármester részéről: 

 

 

Beszámoló a koronavírus járvány alatt hozott intézkedésekről

 

A Kormány a 40/2020. (III.11.) Korm. rendeletével 2020. március 11. napjától veszélyhelyzetet hirdetett az ország egész területére, majd március 28-án különleges jogrend lépett életbe. Ezen időszak alatt az Országos Operatív Törzs és a Kormány rendelkezéseit figyelembe véve kellett Vecsés város életét is szabályozni.

 

Március 14-én szombaton intézményvezetői értekezletet tartottunk, ezt követően 17-én kedden ismét.  

 

Az óvodáinkban, bölcsődéinkben ügyeleti rendet vezettünk be, nyitva voltak végig az intézményeink, más önkormányzatoktól eltérően nem zártuk be őket. A kezdeti 4-5 gyermek/intézmény létszámtól május közepére eljutottunk a 35-40 gyermek/intézmény létszámhoz.

 

Március 16-tól kezdődően az iskolák áttértek a tantermen kívüli digitális oktatásra. Ezt követően megszerveztük valamennyi rászoruló gyermek részére, hogy saját iskoláikban, óvodáikban átvehették az előre bedobozolt meleg ebédet.

 

A Központ Konyha szinte azonnal átállt az ételek adagonkénti dobozolására.

 

Ezzel egy időben az egészségügyi intézmények bezártak, a szakorvosi rendelőben csak sürgősségi eseteket láttak el.

 

Március 17-től felfüggesztették az országban kiírt bajnokságokat és felfüggesztették az edzések látogatását is.

Vecsésen is bezártuk a szabadtéri sportparkjainkat és lezártuk a játszótereket. A Dózsa György úti sporttelepet és a vecsési piacot végig nyitva tartottuk.

 

A Családsegítő Szolgálat lelki segélyvonalat indított és ügyeleti jelleggel tartott nyitva. A Gondozási Központ bezárta kapuit, a klubélet megszűnt, a házi segítségnyújtás és a szociális étkeztetés tovább folytatódott.

 

A polgárőrök rendkívül sokat járőröztek és erre szükség is volt, mert a fiatalok, kiváltképp az iskolák bezárása után, előszeretettel csoportosultak közterületeken. 

 

A nemzeti és városi ünnepeket szűk körben, az előírásoknak megfelelően szerveztük meg. Az idén március 15-e, Vecsés újratelepítésének ünnepe, a Kitelepítési megemlékezés, a Hősök Napja is áldozatul esett a koronavírus járványnak. A kereszténység legnagyobb ünnepét, a Húsvétot sem lehetett a szokásos módon megünnepelni.

 

A veszélyhelyzet kihirdetése után szinte azonnal önkormányzati vonalat létesítettünk, illetve hétvégi ügyeletet szerveztünk, ahol az érdeklődök és rászorulók tájékozódhattak és segítséget kérhettek.

 

Március második felére a városi honlapon űrlapot tettünk elérhetővé, melynek keresztül a lakosság eljuttathatta igényeit hozzánk.  Ezzel párhuzamosan feltüntettük azon közületek listáját (patikák, élelmiszerboltok, zöldséges, éttermek), melyek házhozszállítást vállaltak.

 

Mivel a járványhelyzet áprilisban csak súlyosbodott, az óvodai-iskolai beiratkozást is elektronikus úton kellett megoldani.

 

Április 5-re minden háztartásba eljuttattuk azt a tájékoztató kiadványt, amely a járvány idejére szóló legfontosabb információkat tartalmazta.

 

A március 28. napjától elrendelt kijárási korlátozást követően polgármester feladata lett azon 70 éven felüli lakosok ellátása (vásárlás, gyógyszerkiváltás, csekk befizetés, melegétel biztosítása), akik vállalták, hogy nem hagyják el otthonukat a megadott idősávban sem.

 

Összesen: 45 személyt 75 alkalommal láttunk el.

 

A veszélyhelyzet ideje alatt Vecsésen összesen 170 fő került karanténba, ebből:

6 fő esetében elkülönítés,

35 fő esetében zárlat

129 fő esetében megfigyelés volt a karantén oka.

 

A járvány elleni védekezésre Vecsés Város Önkormányzata 16 millió forintot költött, vettünk – többek között – 6200 db gumikesztyűt, 720 db szájmaszkot, 200 db orvosi szájmaszkot, 100 liter fertőtlenítő folyékonyszappant, 75 liter kézfertőtlenítő gélt, 250 liter felületfertőtlenítőt, 450 liter domestost, 250 liter hypot.

 

A Polgármesteri Hivatal munkatársa 570 db maszkot varrt.

 

Az összes maszkot, gumikesztyűt, fertőtlenítőket az intézményeknek osztottuk szét igény szerint.

Valamennyi intézményünket ózonos fertőtlenítéssel vírusmentesítettük, a közterületeinket pedig folyamatosan fertőtlenítettük.

 

Május közepétől fokozatosan oldották a szigorításokat és jutottunk el a veszélyhelyzet megszűnéséig, ennek köszönhetjük, hogy ma itt ülhetünk a  testületi ülésen is.

 

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy valamennyi intézményi dolgozónak, kiemelten a Gondozási Központ munkatársainak, a Polgármesteri Hivatal munkatársainak, a sajtó képviselőinek, a polgárőröknek, a rendőröknek megköszönjem a veszélyhelyzet alatt tanúsított helytállását. Szeretném kiemelni a városunk lakosainak segítőkészségét és az összefogást, amelyet a bajban mutattak, valamint az önkéntesek jelentkezését és felajánlásait.

 

 

Megszűnt a veszélyhelyzet és az idősek vásárlási idősávja

 

Június 18-tól megszűnt a veszélyhelyzet, ugyanakkor a kormány kihirdette a járványügyi készültség bevezetését - az erről szóló kormányrendeletek megjelentek a Magyar Közlönyben. Mától megszűnt a 65 év felettiek vásárlási idősávja, de egyelőre kötelező marad a maszk viselése a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben.

 

A járványügyi készültség bevezetését a kormány szükségesnek tartja, mert a járványnak nincs vége, a fertőzés még szigetszerűen felütheti a fejét. A járványügy készültséget a kormány most hat hónapra hirdette ki, fenntartásának szükségességét 3 havonta felülvizsgálja.

 

A mai naptól megszűnt az idősek vásárlási idősávja, de életben marad még több védelmi intézkedés. Továbbra is köteles mindenki maszkot viselni (avagy a szájat és az orrot eltakaró sálat, kendőt használni)  a tömegközlekedési eszközökön, valamint az üzletben történő vásárlás során. Ez alól kivételt a 6 év alatti gyerekek jelentenek.

 

Továbbra sem lehet 500 főnél nagyobb zenés, táncos rendezvényt tartani.

Az Operatív Törzs a járványügyi készültség alatt is működik.

 

(fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

 

 

Június 16-án elfogadták a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt

 

Elfogadta az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt, valamint jóváhagyta a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabályt.

 

 

A képviselők 192 igen szavazattal hagyták jóvá a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által beterjesztett, kétharmados támogatást igénylő, a veszélyhelyzet megszüntetését kezdeményező javaslatot. A jogszabályban az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy a veszélyhelyzetet szüntesse meg. A törvénynek ez a paragrafusa a kihirdetését követő napon lép hatályba. A veszélyhelyzet megszüntetéséről ennek megfelelően a kormány dönt, és az időpont ismertté válása után veszti hatályát a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény. 

 

A kormány továbbra is szükségesnek tartja azonban több, a járvány alatt meghozott rendelkezés fenntartását, továbbá néhány átmeneti intézkedés bevezetését, ezért Gulyás Gergely javaslatára a parlament elfogadta a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló törvényt is.
    

Ez alapján az országos tisztifőorvos javaslatára, a miniszter előterjesztése alapján a kormány egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el, amely járványügyi készültségnek minősül. Ennek idején a betegek ellátása az egészségügyi válsághelyzeti ellátás keretében történik.
    

A válsághelyzet elrendelésének akkor van helye, ha nemzetközi járványügyi szükséghelyzet van. De akkor is el lehet rendelni, ha a polgárok életét, testi épségét, egészségét vagy az egészségügyi szolgáltatók működését oly mértékben veszélyezteti vagy károsítja egy váratlan esemény, hogy az az egészségügyi ellátási szükségletek és a helyben rendelkezésre álló kapacitás közötti aránytalansághoz vezet, továbbá az egészségügyi államigazgatási szerv, az egészségügyi szolgáltatók, valamint más állami és önkormányzati szervek együttműködését teszi szükségessé.
    

A veszélyhelyzet elrendelésének indoka lehet bármely olyan körülmény, amely a gyógyintézet ellátási területéhez tartozó lakosság ellátását súlyosan és közvetlenül akadályozza, feltéve, hogy a lakosság más gyógyintézet általi ellátása aránytalan nehézséggel járna. Az egészségügyi válsághelyzetet legfeljebb hat hónapig tarthat, kivéve ha a kormány annak hatályát meghosszabbítja. Meghatározták a hatósági házi karantén szabályait és lehetőséget adtak a felmentésre az alól különös méltánylást érdemlő esetekben.

    

Döntöttek arról is, hogy a honvédség fegyverrel működhet közre a veszélyhelyzettel és az egészségügyi válsághelyzettel kapcsolatos feladatokban. A katasztrófavédelmi törvénybe beleírták, hogy a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzésére, illetve következményeinek elhárítására veszélyhelyzetben - a törvényben már meghatározott intézkedéseken túl - az állampolgárok élet-, egészség-, személyi-, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

    

A törvény megerősíti a veszélyhelyzet alatt bevezetett fizetési moratóriumot a hitelre, a kölcsönökre és a lízingszerződésekre december 31-ig. 
    

Tartalmaz rendelkezéseket például az iskolákban, a szakképzésben a tanév befejezéséről, egyes vállalati adónemek bevallásának elhalasztásáról, az egyes ágazatokat megillető adó- és járulékkedvezményekről, a Széchenyi Pihenő Kártyára adható béren kívüli juttatás emeléséről és mentesítéséről a szociális hozzájárulási adó aló, vagy a lejáró szociális és családügyi ellátások meghosszabbításáról.

 

Év végéig továbbra is 15 ezer forintig lehet PIN-kód nélkül érintéssel fizetni, és július 1-jéig marad az ingyenes parkolás is, szeptemberig pedig nem kell közterület-használati díjat fizetnie a vendéglátóhelyeknek.
    

​Különleges szabályokat fogadtak el a járvány miatt meghiúsult, utazási iroda által szervezett utakra. Ez a többi között azt tartalmazza, hogy ha az ügyfél ezt elfogadja, az iroda utalványt is adhat pénzvisszafizetés helyett.

    

Rögzítették azt is, hogy a rendezvények helyszínén való tartózkodásra a kormány továbbra is különös szabályokat állapíthat meg.
    

A veszélyhelyzet idején lejárt okmányok pótlására lesz idő, mert azok a veszélyhelyzet megszűnését követően még 180 napig érvényesek.
 

 

A tanév végéig marad a tantermen kívüli, digitális oktatás

 

 

A tanév végéig, június 15-ig érvényben marad a tantermen kívüli, digitális munkarend, az óvodák és bölcsődék viszont május második felétől visszatérnek a normális működési rendhez - közölte a köznevelési államtitkár május 20-án, szerdán Magyarország kormányának Facebook-oldalán.

 

Maruzsa Zoltán a feltöltött videóban azt mondta, hogy június 2-tól oktatási céllal találkozhatnak az iskolában a pedagógusok és tanulók, megtarthatják a kis csoportos konzultációkat és az egyéni felkészítéseket az elmúlt hónapok tudásának megerősítéséért vagy az esetlegesen lemaradó tanulók felzárkóztatásáért. Engedélyezett továbbá a pedagógiai szakszolgálati feladatok ellátása - tette hozzá.
    

Ismertette, hogy június 2-tól minden iskolában meg kell szervezni az oda járó gyermekek felügyeletét. A gyermekfelügyeletben részt vevőknek június 2. és 15. között elsősorban felzárkóztató, tanulást támogató tevékenységeket lehet szervezniük, június 16. és 26. között pedig már a következő tanévre is készülhetnek. Június 26-ig az étkezést is biztosítani kell a gyerekeknek - fűzte hozzá.
    

Az államtitkár elmondta, hogy tömeges rendezvényeket, ballagásokat és tanévzáró ünnepségeket nem lehet szervezni, de kisebb csoportokban, osztályonként megengedett az összejövetel, a bizonyítványok átadását is meg lehet így szervezni. A nyári táborokról még tartanak az egyeztetések - tudatta.
    

Maruzsa Zoltán közölte azt is: a koronavírus-járvány terjedésének csökkenése lehetővé teszi, hogy a vidéki bölcsődék és óvodák május 25-től, a fővárosiak pedig június 2-tól visszatérjenek a normá