Városi ünnepség Vecsésen - videó Betűméret kicsinyítés Normál betűméret Betűméret nagyítás Oldal nyomtatása

Városi ünnepség Vecsésen - videó
Június 14-én ünnepelte Vecsés a város újratelepítésének 232. évfordulóját és településünk első okleveles említésének 700. jubileumát. A rendezvényen átadták a városi kitüntetéseket, köszöntötték a pedagógusokat, emléktáblát avattak, valamint átnyújtották az aranyérmeket és elismerő plaketteket a Vecsési Kézilabda Szakosztály férfi felnőtt csapata részére.

Az ünnepséget - a kedvezőtlen időjárás miatt a Szent István tér helyett - a Bálint Ágnes Kulturális Központban tartották. A rendezvény a Himnusz elhangzásával kezdődött a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület kíséretében, majd Szlahó Csaba polgármester beszéde következett:

 

(Balogh Miklós felvétele)

 

Az ünnepségen részt vett többek között Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Tábori Ferenc alpolgármester, Sebastian Schrempp, Rheinstetten főpolgármestere, Mohainé Jakab Anikó jegyző, Tófalvi Mónika, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Pintér Ferenc, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Dr. Lugosi Mária, az Oktatási Bizottság elnöke, valamint dr. Hrutkáné Molnár Mónika, a Klebelsberg Központ Monori Tankerületének igazgatója.

 

 

Sebastian Schrempp, Rheinstetten főpolgármestere szívélyesen üdvözölte az egybegyűlteket, méltatva a Vecsés és Rheinstetten között fennálló 25 éves testvérvárosi kapcsolatot. Beszédét követően a két város polgármestere aláírásával megerősítve hitelesítette a települések közötti baráti együttműködés folytatását.

 

 

A műsorban ezután Vass Zsanett, a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákja, a 2018-as vecsési Városi Vers- és Prózamondó Verseny gimnazista korcsoportjának első helyezettje Pilinszky János: Ne Félj! című versét szavalta el.

 

Elismerésekben bővelkedett a június 14-i városi ünnepség.

 

A Vecsési Sportegyesület kézilabda szakosztályának férfi felnőtt csapata megnyerte a Magyar Kézilabda Szövetség által 2017-2018 évi versenyszezonra kiírt Nemzeti Bajnokság I/B. osztály nyugati csoportját és ezzel jogot szereztek arra, hogy jövőre Európa egyik legmagasabban jegyzett bajnokságában, a magyar NB I. osztályban versenyezzenek. Ez olyan történelmi tett, amit eddig még csapatszinten egyetlen vecsési sportegyesület versenyzői sem értek el, azaz még soha nem volt Vecsés Városnak NB I.-ben versenyző csapata.

 

A Magyar Kézilabda Szövetség részéről az aranyérmeket Bardóczy Gábor TAO Igazgató adta át. A város elismerő plakettjeit Vecsés Város Önkormányzata részéről Szlahó Csaba polgármester és Czibolya Zoltán,a Sport Bizottság elnöke nyújtotta át a sportolóknak.

Vecsési Sportegyesület Kézilabda Szakosztály játékosai: Antal Levente, Antal Máté, Csapi Bence, Fiar Dániel, Győrfi Zoltán, Halász Máté, Horváth Csaba, Imregi Ferenc, Kökény Tibor, Munkácsi Máté, Lendvay Péter, Simányi Péter, Szabó Máté, Takó Dániel, Tóth József, Tóth Norbert, Vitáris Norbert. Edző: Nagy Károly, Gyúró: Répás Csaba. A szakosztály vezetése részéről a csapat sikerét Kovács Márton szakosztály elnök, Kabai Gabriella szakosztály gazdasági vezető és Antal Zoltán szakosztályvezető segítette.

 

(Fotó: Vecsés SE Kézilabda - facebook)

 

A sport területén adható kitüntetések következtek. „Az év fiatal Sportolója” kitüntetést idén Kiss Bettina Fanni kapta. A vecsési sportoló Junior Női Ökölvívó Eb-n ezüstérmet szerzett, ami a magyar junior válogatott legjobb eredménye volt. Ugyanebben az évben magyar bajnoki aranyérmet is szerzett, valamint megnyerte a Diákolimpia országos döntőjét.

 

A „Vecsés Sportjáért Érdemérem” kitüntetést Seres Attilának nyújtották át, aki 2006 óta edző nemzetközi edzői minősítéssel a Vecsési Spotegyesület Ökölvívó Szakosztályánál. 2012-2015 között a női válogatott edzője, majd miután a Vecsés SE elnöke lett, ezt a posztot visszaadta.

Vecsési tanítványai által szerzett eredmények:

Ifjúsági (17-18 év) VB bronzérem; Ifjúsági EB ezüstérem, bronzérem; Junior (15-16 év) EB ezüstérem 2x, bronzérem 2x; Magyar bajnokok száma: 21 fő női versenyző. 2004 óta a VSE Ökölvívó szakosztályának vezetője, 2014-től a VSE elnöke. A 2017-es évben tanítványa, Kiss Bettina a Junior Női Ökölvívó Eb-n ezüstérmet szerzett, ami a magyar junior válogatott legjobb eredménye volt. Ugyanebben az évben 5 magyar bajnoki aranyérmet is szereztek tanítványai

 

 

 

Az ünnepi műsor a 2000-ben alakult, és azóta táncegyesületté szerveződött Rosmarein Tánccsoport előadásával folytatódott.

 

 

Az ünnepségen lehetőség nyílt egy arany-, egy gyémánt- és két vasdiploma átadására. A diplomákat dr. Szűcs Lajos és dr. Hrutkáné Molnár Mónika nyújtotta át az érintetteknek. Arany Díszoklevélben részesült Sárosiné Polczer Margit. Gyémánt Díszoklevelet vehetett át Molnár Gyuláné, Vas Díszoklevélben részesült Bálint Mihályné és Varga Zsigmondné.

 

 

A műsor a Magyarországi Német Kórusok Minősítő Versenyén Arany Rozmaring díjat nyert Wetschescher Nachtigallen Kórus előadásával folytatódott, Fazekasné Gombár Mónika karnagy vezetésével, Kreisz László harmonika kíséretében.

 

A rendezvényen a városi kitüntetések átadása következett.

 

„Köszönő Oklevél” kitüntetést kapott Bazsóné Mezei Gabriella, aki  1984 óta dolgozik városunkban. Érettségi után a 6. sz. Összevont Napközi Otthonos Óvodában helyezkedett el, a Toldi Ferenc utcai óvodában folytatta munkáját. 2010. óta a Tündérkert Óvodában, mint óvodapedagógus dolgozik.

 

A Képviselő-testület szintén „Köszönő Oklevél” kitüntetést adományozott Kerepesi László részére, aki 1991-től tanít a Vecsési Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában zongorát és szintetizátort. Mindkét hangszerrel állandó szereplője a zeneiskolai hangversenyeknek. 2017 októberében, a Zene Világnapi Hangversenyen szimfonikus zenekari kísérettel játszott zongora szólót. A pedagógusi életpálya-modell Pedagógusi II. fokozat eléréséhez írt részletes módszertani portfóliója, minősítő bizottság egyértelmű elismerését váltotta ki.

 

 

A Képviselő-testület „Elismerő Oklevél” kitüntetést adományozott Raszlerné Szabó Etelkának, aki 1978. januárjától dolgozik Vecsés Város közoktatási intézményeiben. Jelenleg a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskola pedagógusa. Szakmai életútja során volt osztályfőnök, munkaközösség-vezető, szakkörvezető és 8 éven keresztül igazgatóhelyettes. Pedagógusi munkája mellett folyamatosan tovább képezte magát és új ismereteket szerzett, melyekkel hatékonyabban tudta ellátni munkáját.

 

 A Képviselő-testület „Elismerő Oklevél” kitüntetést adományozott  Szabó Etelka részére, aki 1981. július óta dolgozik Vecsésen. Először a Brunszvik Teréz Óvodában, mint óvodapedagógus, majd 1999-től a Halmi Telepi, majd Tündérkert Óvodában, mint intézményvezető. Vezetése alatt a Tündérkert Óvoda városunk legdinamikusabban fejlődő intézményéve vált.

 

Az ünnepi műsor ezután a Vass Lajos Nagydíjjal és Aranypáva Nagydíjjal jutalmazott Labdarózsa Népdalkör előadásával, majd a további kitüntetések átadásával folytatódott.                                                                                                                                                        

„Vecsésért Életműdíj” kitüntetést kapott Gecserné Gonda Róza, aki a tanítóképző elvégzése óta 1979. augusztusától dolgozik a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban. Oktató- nevelő munkáját lelkiismeretesen, nagy odaadással végzi. Rendszeresen vállal mentori munkát, segítve a leendő tanítók gyakorlati képzését és vizsgatanítását. 2004 óta alsós igazgatóhelyettes, nagy szakértelemmel koordinálja az alsótagozatos kollégák tevékenységét. A német nemzetiségi hagyományok ápolásában és terjesztésében kiemelkedő munkát végez.

 

„Elismerő Oklevél” elismerő címet kapott Szénási Sándor István, aki születése óta Vecsésen él és dolgozik, mindig a város lakóinak a segítésére törekszik, munkájával és költészetével is évtizedek óta a várost szolgálja. Sok éven át írt a Vecsési Tájékoztatóba, tudósított, verselt. Tagja a Krúdy Irodalmi Körnek és számtalan más irodalommal foglalkozó társaságnak mellyel öregbíti városunk jó hírét. Rendszeresen publikál a Kláris Irodalmi és Kulturális folyóiratban. Évek óta ír és szerkeszti a Vecsési Tájékoztató verses oldalát, szépérzékével fáradhatatlanul munkálkodik a kultúra ápolásán. Két verseskötete és egy magyar-német nyelvű mesekönyve jelent meg.

 

 

A Képviselő-testület „Pro Urbe Posztumusz” elismerő címet adományozott Skribek Zoltán részére, melyet gyermekei: Skribek Réka, Skribek Zsófia és Skribek Norbert vettek át. Skribek Zoltán 1968-ban született. 1994-2009-ig önkormányzati képviselő, 1991-től a helyi FIDESZ vezetője volt. A Képviselő–testületben a Településfejlesztési Bizottság, majd a Gazdasági Bizottság elnöke volt. Kezdeményezte a vállalkozói övezetek kialakítását. Kezdeményezésére alakult meg az Ipartestületben a Vállalkozásfejlesztési iroda, amely a mai napig működik. Az Ő nevéhez fűződik az útprogram beindítása, a településrészek egyenlő fejlesztése. Szívügye volt a vecsési sport. Támogatta, segítette a helyi civil szervezetek (énekkarok, hagyományőrző zenekarok, alapítványok, baráti társaságok) munkáját. Elévülhetetlen érdeme, hogy Vecsésen létrejött a helyi televíziózás. Éveken keresztül a Vecsési Egy-s-más újság főszerkesztője volt. Konstruktív ötleteivel és kiváló szervezőkészségével nagyban hozzájárult Vecsés mai arculatának kialakításához.

 

 

A Képviselő-testület „Pro Urbe” elismerő címet adományozott Wirthné Sárosi Éva részére, aki 1959-ben született, általános iskoláit Vecsésen, a Petőfi iskolában végezte majd a Semmelweis Ignácz Egészségügyi Szakközépiskolában érettségizett. 1978-tól a Kardiológiai Intézetben, majd 1984-től dr. Németh Gábor, 2012-től dr. Harmath Barbara mellett, mint körzeti ápoló végzi munkáját., melyet a Semmelweis napon több alkalommal elismeréssel fejezték ki. A Vecsés Egészségügyéért Közalapítvány Kuratórium tagja. Tősgyökeres vecsési családból származik, fontosnak tartja a sváb hagyományok ápolását. 2017-ben a Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával "Vecsési sváb konyha"-címmel jelent meg kétnyelvű szakácskönyve, melyben a recepteken keresztül megismertette olvasóit a vecsési svábok étkezési szokásaival is.

 

A június 14-i városi ünnepség a Szózat elhangzásával és a koszorúzással ért véget, majd leleplezték a Polgármesteri Hivatal falán elhelyezett, Vecsés Város első írásos említésének 700 éves évfordulójára készített emléktáblát.

 

 

A városi ünnepségről részletes összefoglalót láthatnak  a Williams Televízió 2018. június 22. adásában.