Új egészségügyi központ és mentőállomás épül Vecsésen Betűméret kicsinyítés Normál betűméret Betűméret nagyítás Oldal nyomtatása

Új egészségügyi központ és mentőállomás épül Vecsésen
Hosszas előkészítő munka eredményeként új egészségügyi központ és mentőállomás épülhet Vecsésen. A város a központ megépítéséhez 400 millió forint állami támogatásban részesül – tájékoztatott Szlahó Csaba polgármester.

A Kormány 2016. december 22-én döntött az új vecsési alapellátási központ és mentőállomás megépítésének támogatásáról. 

 

Az alapellátási központ látványterve

 

Már 2006-ban felmerült a Vecsési Mentőállomás létesítése, mivel a Ferihegyi földi Mentőállomás bezárásával a területen az Országos Mentőszolgálat ellátásában fehér folt keletkezett. Az OMSZ vállalta volna az üzemeltetést, de az állomás létesítésére nem volt forrása.

Sajnos, 2013-ban az EU-s Mentőprojektbe sem kerülhetett bele a mentőállomás építése, mert a Központi Régiót ebből a lehetőségből kizárták.

 

A létesítés szakmailag továbbra is indokolt, Vecsésre gyakran jár a mentőhelikopter kevésbé súlyos esetekhez is, mivel kevés a közelben elérhető mentőautó, ezen valamit javított a vecsési Mentőpont létesítése, de nem jelent végleges megoldást  – írta még 2014-es önkormányzati beszámolójában Dr. Szarvas Tibor, a Vecsési Egészségügyi Szolgálat vezetője.

 

Másik jelentős gond, hogy a Dózsa György úti rendelő állapota jelentősen leromlott, a fal vizesedik, a gépészeti rendszer elavult, a ház belső beosztása már nem teljesíti a minimumfeltételeket. Ez gazdaságosan nem orvosolható a jelenlegi épületben. Az Áchim utcai rendelő állapota hasonló, a minimumfeltételek itt sem teljesíthetők.

 

Mindkét gondra megoldás lenne a Dózsa György úti jelenlegi háziorvosi rendelőhelyén egy 2 mentőgépjárműves mentőállomásból, 4 felnőtt, 1 gyerek háziorvosi rendelőből, védőnői szolgálatból, egészségügyi irattárból, raktárból, kiegészítő rendelőből álló komplexum, vagyis egy közös mentőállomás és alapellátási központ létesítése új épületben. 

 

A központ elkészülte esetén hosszú távra megoldódna Vecsés város lakosságának egészségügyi ellátása.