Tájház Betűméret kicsinyítés Normál betűméret Betűméret nagyítás Oldal nyomtatása

Vecsési Tájházért Alapítvány

 

A Tájház nyitvatartási rendje (tavasztól őszig): Telefonos bejelentkezés után várjuk kedves látogatóinkat.
 

A Tájház megtekinthető előzetes telefonos bejelentkezés és időpont egyeztetés után, az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

 

06-20-517-6913 Horváth Ferencné
06-30-955-7585 Frühwirth Mihály
06-20-460-0098 Brunner Krisztina
06-30-649-4540 Tófalvi Mónika

 

A Vecsési Tájházért Alapítvány

 

A Vecsési Tájházért Alapítvány szinte kényszerítő körülmények hatására jött létre. A Kulturverein fiatal tagjai és barátaik elhatározták, hogy a Káposztafeszten vállalt munkájukkal szerzett, és a felajánlott savanyúságokért kapott pénzt a tájház kialakítására, berendezésére kívánják fordítani. Az így keletkezett összeget lehetett volna más bankszámlán is parkoltatni, némely tételnél ez meg is történt. Az átláthatóság viszont igényelt egy önálló számlát és szervezetet, így került bejegyzésre 2005-ben a „Vecsési Tájházért Alapítvány” közhasznú minősítéssel.

 

Az alapító: Frühwirth Mihály.
A kuratórium tagjai:
Strohmayer László elnök
Abonyi Antalné
Abonyi Éva
Brunner Krisztina
Dunszt Péter
Frühwirth Péter.

A titkári teendőket Dikovics-Rajnai Zita látja el.

 

A Kuratórium 2009-ben kezdeményezte, hogy a város bocsássa rendelkezésre, adja használatba a tájház céljára megvásárolt, Jókai Mór utca 6. sz. alatti ingatlant, hogy abban tájházat rendezhessen be. Némi huzavona után, a NNÖK támogatásával sikerült elérni, hogy Vecsés Városa és a Kuratórium megállapodást kössön.

 

2010 tavaszán megkezdődtek a munkálatok és vele párhuzamosan a gyűjtőmunka is. A kuratórium igényelte külső szakemberek irányítómunkáját, segítségét. Sikerült a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum két munkatársát megnyerni. Dr.Vass Erika néprajzos a gyűjtőmunkát irányította, és a leltározást végezte. Buzás Miklós főépítész, az épület szakszerű felújítását irányította.

 

2010 szeptemberében a Kuratórium hívta mindazokat, akik döntésükkel, munkájukkal, támogatásukkal hozzájárultak a Tájház kialakításához. Hívta őket, hogy számot adjon róla, mire jutottak fél esztendő alatt, mire van még szükség, milyen munkákat kell még elvégezni. A Káposztafesztet megelőző pénteken megtelt a ház udvara.
Szlahó Csaba polgármester úr gratulált az elért eredményekhez, és biztosította a Kuratóriumot a további segítségéről. Tették ezt sokan a kedves vendégek közül is.

 

A hivatalos megnyitó 2011. május 15-én volt. A dátum megválasztása tudatos volt, ekkor emlékeztünk meg a kitelepítés 65. évfordulójáról. A tájház a két világháború közötti vecsési sváb életformát mutatja be. Az itt élő svábok mintegy felének az elűzése máig ható hatalmas csapás volt.

 

 

http://www.wetschesch.hu/node/61