Művészeti csoportok Betűméret kicsinyítés Normál betűméret Betűméret nagyítás Oldal nyomtatása

Labdarózsa népdalkör

 

A „Megmaradunk 3000” Vecsés Magyar Kultúrája Ápolásáért Alapítvány Labdarózsa Népdalköre 2000-ben alakult civil kezdeményezésre. Legfőbb célunknak tekintjük népzenei kultúránk ápolását, megőrzését és a fiatalabb generációknak való továbbadását.
Az ország számos területén jártunk már, különböző versenyeken, ahol mindig kiemelkedő eredményt értünk el. Már két
CD-vel büszkélkedhetünk, amelyeken kedvenc összeállításaink szerepelnek.
Mivel Vecsés nem hagyományőrző település, így műsorunkhoz dalainkat számos tájegységről választjuk pl.: Szilágyság, Domaháza, Palóc, Dunántúl, Lendva, Bakony, Ormánság stb.


Elért legmagasabb eredményeik a kezdetektől, napjainkig....
 - 2014. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén Vass Lajos Nagydíj
 - 2014. Az egri Palócgálán a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének Arany Páva Nagydíj.

 Művészeti vezető: Pavella Krisztina
 

 


 

Concerto Harmónia kórus

 

A Concerto Harmónia 2000-ben alakult négyszólamú vegyeskar. A kórussal az Éneklő Magyarország, az Énekkarok Országos Minősítő hangversenyén, két alkalommal, 2003-ban és 2006-ban arany fokozatú minősítést értünk el.
Az elmúlt 16 évben, megannyi emlékezetes fellépésen, népzenei fesztiválon vettünk részt.

 

A Concerto Harmónia aktív szereplője Vecsés kulturális közéletének, a városi ünnepek, kulturális rendezvények rendszeres résztvevője. Szívesen együttműködünk a helyi művészeti csoportokkal. Többek között a Kispista Színház, Varsa Mátyás által rendezett, „A nagy viszály” c. görög drámában is közre működtünk. Repertoárunk folyamatosan bővül. Műsorunkban megtalálhatók Bárdos Lajos, Beethoven, Bach, Mozart, Petrovics Emil művei mellett németalföldi zeneszerzők dalai, egyházi művek, magyar népdalfeldolgozások.

 

Kórusunk nyitott, életkortól függetlenül várjuk az énekelni vágyókat.
Próbáinkat hétfőnként 18 és 20 óra között, a Bálint Ágnes Kulturális Központban tartjuk.

 

Akinek szintén fontos a közös éneklés öröme, a jó hangulatú társaság, a zene szeretete, köztünk a helye!

 

Jakab Lászlóné Kati (kórusvezető) tel: 06-30-457-2159
Gulyás Gergely (karvezető) tel: 06-20-951-3411

 

 


 

„Balla Péter Népdalkör” Hagyományőrző Egyesület

 

Népdalkörünk - mely 2011-ig a József Attila Művelődési Ház Népdalköre nevet viselte - 2003-ban alakult meg Vecsésen. Tagjaink nagy része Vecsésen él, de vannak gyáli, üllői, monori és budapesti tagjaink is. A 23 fős népdalkör nőkből és férfiakból áll, és nagy örömünkre vannak köztünk gyermekek is. A 10 év alatt jelentős átalakuláson ment keresztül csoportunk; néhányan költözés vagy betegség miatt elmaradtak, sajnos négy egykori tagunk elhunyt, viszont az évek során sokan csatlakoztak is hozzánk. Művészeti vezetőnk - a megalakulástól kezdődően változatlanul - Szeghalmi Ágnes, aki nagy odaadással és munkabírással, magas szakmai színvonalon végzi munkáját. Hangszeres kísérőnk - szintén az elejétől - Pesti János, aki citerán kísér bennünket. Nemcsak az éneklés szeretete tart együtt bennünket, hanem emberileg is közel kerültünk egymáshoz, figyelemmel kísérjük a másik sorsát, mindennapjait, és tisztelettel, szeretettel viseltetünk idősebb tagjaink iránt is.

 

A 10 év alatt kb. 150 fellépésünk volt: Vecsésen városi ünnepségeken és fesztiválokon vettünk részt, Budapesten művelődési házakban és szabadtéri színpadokon adtunk műsorokat, de az ország sok más településén is szerepeltünk. Erdélyben két alkalommal jártunk, az ottani fellépéseink a legemlékezetesebbek. A hosszú évek alatt többször megmérettük magunkat, ennek eredményeként ma már ötszörös KÓTA Aranypáva Díjas csoport vagyunk. A pályáztathatóság miatt 2011. elején létrehoztuk az egyesületet. Együttesünk a vecsési illetőségű hegedű-, zenetanár, és népzenekutató nevét vette fel a család támogatásával, így az új nevünk Balla Péter Népdalkör Hagyományőrző Egyesület lett.

 

2011. év végén a népdalkör tagjaiból és a tagok gyermekeiből létrejött egy citera együttes, melynek tanára Kürti László. Ez a kis csapat a tagok eltérő időbeosztása miatt nehezen tudja összehangolni próbáit, de igyekeznek a kevés időt intenzív tanulással eltölteni.

 

A népdalkör fennállásának 10. évfordulójára logót terveztettünk és kitűzőt készíttettünk minden aktív tag számára.

 

2013 júniusa óta próbáinkat a Bálint Ágnes Kulturális Központ Balla Péter termében tartjuk keddenként 18-19.30 óráig.  Szeretettel várunk minden énekelni szerető férfit, nőt és gyermeket!

 

T.: 06-30-668-7036

e-mail: balla.nepdalkor@gmail.com

www.facebook.com/BallaNepdalkorVecses

 

Katonáné Gergely Tünde

Alelnök

 

 

Eredményes évet zártunk, és sok a tervünk az idei évre is!

 

Énekkarunk, a Balla Péter Népdalkör 2014. január 25-én 15 órától tartotta a Bálint Ágnes Kulturális Központban hagyományos évzáró-évnyitó rendezvényét. A körrel családtagok, barátok, támogatók ünnepeltek együtt ezen a téli napon. Megtisztelte rendezvényünket Szlahó Csaba polgármester úr, Pável Béla alpolgármester úr és felesége, Kis-Tóth János igazgató úr és felesége, Gál István tanár úr, Katona Vilma, Balla Péter leánya valamint Görög Béla művészeti vezető és Varsa Mátyás színész-rendező.

Hegedűs Andrea alelnök műsorvezetésével először közösen elénekeltük az Isten áldja meg a magyart… kezdetű székely fohászt, majd Kis-Tóth János, a Bálint Ágnes Kulturális Központ igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően Szeghalmi Ágnes, művészeti vezetőnk számolt be a 2013-as év fontosabb eseményeiről, fellépéseiről, és a 2014-es évre vonatkozó terveinkről, elképzeléseinkről. Kiemelte, hogy a csoport 2013-ban 5. alkalommal szerezte meg a KÓTA Aranypáva Díját és mostanra igazi közösséggé kovácsolódott. Nagyon emlékezetes volt még az új kultúrház ünnepélyes megnyitója, amelynek műsorát Román Sándor állította össze. Megtiszteltetés volt számunkra részt venni a koreográfus-táncos művész úr által koreografált produkció részesei lenni!

Szlahó Csaba polgármester úr is üdvözölte a résztvevőket és gratulált vezetőnknek a 11 éve folyamatosan tartó értékes munkájáért és megköszönte a csoportnak, hogy öregbítjük Vecsés jó hírét!

A továbbiakban egy magyarsági dalt és egy Balla Péter gyűjtéséből összeállított népdalcsokrot mutattunk be, majd a népdalkör tagjaiból és gyermekeiből alakult citerazenekar vidám dunántúli összeállításával aratott nagy sikert. Katona Vilma, Balla Péter leánya elmondta, hogy büszke a népdalkörre és vezetőnkre, mert színvonalas fellépéseinkkel, produkcióinkkal méltó módon visszük tovább édesapja örökségét. 

A rendkívül jó hangulatú estét finom vacsora és szívélyes, barátságos vendéglátás koronázta meg. Közös énekléssel, beszélgetéssel végződött ez a szép délután. Tele vagyunk tervekkel, elképzelésekkel, reméljük, hogy minél többet meg tudunk valósítani a 2014-es évben.   

Mivel egyesületünk bejegyzése több, mint 2 éves, ezért igénybe vehetjük az SZJA 1 %-os felajánlásokat! Ezért ha ön is fontosnak érzi népdalkincsünk megőrzését vagy kedveli csoportunkat, kérjük, támogassa amatőr művészeti tevékenységünket személyi jövedelemadója 1 %-ával!

 

Nevünk: „Balla Péter Népdalkör” Hagyományőrző Egyesület

Számlaszámunk: 10402094-50526590-84571001

Elérhetőségeink:T.:06306687036,

e-mail: ballanepdalkor@gmail.com, www.facebook.com/BallaNepdalkorVecses

 

Támogatásukat köszönjük!

 

Hegedűs Andrea, Katonáné Gergely Tünde


 


Nóta- és népdal est

Minden hónap utolsó péntekén 18 órától nóta- és népdalest az Orbán Balázs Erdélyi Kör, és a Labdarózsa Népdalkör szervezésében a Bálint Ágnes Kulturális Központban. Akinek egy kis búfelejtésre, lelki felfrissülésre
van szüksége, ott a helye köztünk. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! Belépődíj nincs.

 

 


 

PerifériArt

 

Vezetője: Görög Béla festőművész

 

A PerifériArt művészeti csoport tagjai amatőr felnőttek, akik rajzolni és festeni szeretnek valamint képzett művészek, akik Vecsésen élnek, illetve éltek és még mindig kötődnek a városhoz.

 

A PerifériArt összejövetelei az adott feladathoz kötöttek, külön megbeszélt időpontban. Évente egy alkalommal, általában június utolsó hetében 5 munkanap (hétfő – péntek) kerül megrendezésre az alkotótábor.

 

Ennek programja:

 • egy előzetesen kiválasztott képző- és iparművészeti kor elméleti és gyakorlati feldolgozása. A kiválasztott korszak stílusa, irányzatok, technikai kivitelek megismerése, gyakorlati alkalmazása;
 • a részt vevők saját alkotásainak technikai finomítása, új módszerek megismerése;
 • egyéni és csoportos alkotómunka egy-egy alkotóművész technikáját követve;
 • csendélet, makett és modell rajzolása, elkészítése saját technikával;
 • csapatépítés (alkotóközösség összekovácsolása);
 • további tagok toborzása.

Kiállítások:

 • minden év január hónapban, a Magyar Kultúra Napja alkalmából kiállítás;
 • a táborban készült alkotások kiállítása szeptember hónapban;
 • évente legalább egy Vecsésen kívüli kiállítás;
 • festőversenyeken való aktív részvétel.

Festőműhely

 

Vezetője: Szigeti Márta képzőművész-tanár

 

A foglalkozások éves program szerint zajlanak, ahol a vezető az alapoktól az amatőr festő szintig adja át tudását a csoport tagjainak. Az egyes foglalkozások anyagát (témakört és a témakörhöz kapcsolódó képeket) a vezető a foglalkozás előtt a csoport Facebook oldalára felteszi.

Elvárások és célok

 • a saját vizuális kultúra fejlesztése
 • a szabadidő élményekben gazdag eltöltése
 • a Bálint Ágnes Művelődési Ház csoportjaként kiállítások szervezésével a város polgárai felé a vizuális kultúra terjesztése, hozzájárulás annak fejlesztéséhez.

 

A PerifériArt művészeti csoport honlapján (http://www.periferiartvecses.hu/) tagjainak munkái megtekinthetők.

 


 • Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület
 • Wetschescher Nachtigallen Kórus
 • Brunner Zenekar
 • Heitere Buam
 • Dinoszaurusz Band
 • HaveRock
 • Harag Fiai
 • Lumpen Klumpen
 • Rosmarein Tánccsoport
 • New Dance Word
 • G. Ferenczi Hanna Irodalmi Kör
 • Kincskereső Kisszínpad
 • Gammel Kör

 

Amennyiben Ön egy Vecsésen működő művészeti kör vezetője vagy tagja, s szeretné a csoportját megjeleníteni a honlapon, jelezze felénk a honlap@vecses.hu e-mail címre.