Véradás lesz Vecsésen Betűméret kicsinyítés Normál betűméret Betűméret nagyítás Oldal nyomtatása

Véradás lesz Vecsésen
Május 29-én, 11.30-tól 18.00 óráig véradás lesz Vecsésen a JAM Házban, a régi kulturális központ épületében (Vecsés, Károly utca 1.) A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) egyetért azzal, hogy a betegellátáshoz szükséges vérek levételéhez a véradó eseményekre továbbiakban is szükség van.

Mint közleményükben írják: az NNK álláspontja szerint a véradási eseményeket úgy kell megszervezni, hogy ennek során a véradók, szakdolgozók biztonsága biztosítva legyen.

 

Kérjük a kedves Véradókat, hogy személyi igazolványukat vagy útlevelüket, jogosítványukat feltétlenül hozzák magukkal, valamint ne felejtsék otthon a lakcím- és a TAJ-kártyájukat sem.

 

A véradás az Országos Vérellátó Szolgálat szervezésében, valamint a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete és a Magyar Vöröskereszt Monori Szervezete társszervezésében valósul meg.

 

Érdekes és hasznos információk a véradásról:

 

• A gyógyításhoz nélkülözhetetlen vér semmi mással nem pótolható, mert élő anyag.

• Egyetlen véradással három betegen segíthet: a levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül.

• A véradás egyben szűrővizsgálat is (kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározás).

• A nők évente négyszer, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.

• A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (egy egység/1E), és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe.

• A véradás 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt statisztikailag kimutatható, hogy a legtöbb vérre ma már a daganatos betegek kezeléséhez van szükség. Ezt követik a különböző sebészeti beavatkozások. A sport-és közlekedési balesetek miatti sérülések csak a negyedik helyen állnak. A nagy vérigény elsősorban az orvostudomány fejlődésének a következménye: sok korszerű műtét, szervátültetés, a rosszindulatú betegségek (leukémia, daganatok) kezelése csak a korszerű transzfuziológiai lehetőségek birtokában lehetséges.

 

További információ: www.veradas.hu