Tavasszal pótolják a Fő úton a japán akác fákat Betűméret kicsinyítés Normál betűméret Betűméret nagyítás Oldal nyomtatása

Tavasszal pótolják a Fő úton a japán akác fákat
Az önkormányzat 40 db japán akác facsemetét ültet el szakemberek segítségével március folyamán a Fő út mentén. Frühwirthné Halász Melinda alpolgármester és Várszegi Csaba, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke kedden jelölte ki a facsemeték helyeit, melyeket jelenleg egy-egy feltűnő színű karó és tájékoztató tábla jelöl.

 

Vecsés Város Önkormányzata több éve tervezetten végeztet szakképzett faápolókkal munkálatokat a Fő út mentén található fasorok állapotának javítása érdekében. Az elmúlt években sikerült szakszerűen megmetszeni, az odvakat kitisztítani, egyéb famentő munkálatokat végezni az Epres területén lévő eperfasorban – tájékoztatott Frühwirthné Halász Melinda alpolgármester.

 

Tavaly ősszel a Fő út mellett álló japán akácok egy részének ápolására került sor. A fák méretükből adódóan a felettük haladó elektromos vezetékekbe bele nőttek, ezzel balesetveszélyes állapotok alakultak ki. A fasor példányai igen idősek, leromlott egészségi állapottal. Sok fát megtámadott a a Nektriás kéregelhalás (Nectria ditissima).  Az állomány nagy részén látható volt, hogy óriási ágak már elhaltak és csak idő kérdése, mikor szakadnak le.

 

A kezelhető állapotban lévő fákat a szakemberek ápolták, visszavágták. Azonban voltak olyan egyedek, melyek már menthetetlenek voltak. Forgalmas közterületen az állományban tartásuk veszélyes lett volna, ezeket a fákat ki kellett vágatnunk – tette hozzá Frühwirthné Halász Melinda.

 

 

Az alpolgármester tájékoztatása szerint: idén márciusban nyílik lehetőségünk a kivágott példányok helyett új fák ültetésére, ezen felül pedig további fákat is ültetünk azokra a helyekre, ahol már korábban kipusztultak a Japán akácok. A fasort az Üllő felőli végén egy rövid szakasszal meghosszabbítjuk a Fő út páros oldalán. Az ültetésre márciusban kerül sor. Az önkormányzat a fák öntözését is megrendeli, hiszen ez elengedhetetlen a túlélésük érdekében.

 

Frühwirthné Halász Melinda ezúton is szeretné kérni a Fő úton lakók segítségét.: „Fogadjanak örökbe” egy-egy a házuk közelében álló kis csemetét. Időnként egy kis vízzel segítsék, hogy gyökeret verjenek itt városunkban. Reméljük, hogy gyermekeink, unokáink felnőtt korukban egy olyan szép fasor alatt sétálhatnak, mint amilyet mi örököltünk az elődeinktől ezen a területen.