Tájékoztatás a közösségi együttélés alapvető szabályairól Betűméret kicsinyítés Normál betűméret Betűméret nagyítás Oldal nyomtatása

Tájékoztatás a közösségi együttélés alapvető szabályairól
A folyamatosan felmerülő lakossági panaszok megelőzése és megszüntetése érdekében felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 15/2013. (VI.27.) számú önkormányzati rendeletében foglalt alábbi előírásokra, mely Vecsés Város közigazgatási területén mindenkire kötelező érvényű:

- lakóövezetben zajjal járó építési, bontási és kerti munkát (pl.: fűnyírás) kizárólag hétköznap 7 – 19 óra és szombaton 9 – 20 óra között lehet végezni, vasárnap és ünnepnapokon egyáltalán nem végezhető ilyen tevékenység.

 

- tilos hangosító berendezést munkanapokon 21 – 7 óra között, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 22 – 8 óra között másokat zavaró módon üzemeltetni, tehát ezen idő intervallumokon belül lehetséges, de úgy, hogy az a csendháborítás szabálysértést ne merítse ki, továbbá tilos olyan zajt okozni, amely mások pihenéshez való jogát, nyugalmát zavarja.

 

- az ingatlanhasználók kötelesek az ingatlanukat és az ingatlanuk előtti közterületet a gyom- és allergén növényektől megtisztítani, továbbá gondoskodni az ingatlanuk előtti járdaszakasz karbantartásáról, télen a síkosság mentesítéséről és az árok tisztántartásáról.

 

- városunkban avart és kerti hulladékot égetni tilos, ezeket a Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. munkatársai úgy nevezett zöldhulladékos zsákokban elszállítják az ingatlan elől, továbbá évente kétszer háztartási mennyiségű gallybegyűjtésre is sor kerül.

 

- minden ingatlanhasználó (magánszemély, cég vagy vállalkozás egyaránt) köteles települési szilárd hulladékgyűjtési szerződéssel rendelkezni, amely alapján jogosult azonosítóval ellátott hulladékgyűjtő edényt (kukát) kihelyezni.

 

- tilos gyepfelületre, parkosított területre járművel behajtani, beállni, valamint közterületen oly módon parkolni, hogy azzal az ingatlanhasználó ki- és behajtását akadályozza.

 

- Vecsés Város közterületein tilos szeszes ital fogyasztása (kivétel: vendéglátó terasz, közterületen engedélyezett ünnepi és alkalmi rendezvények és az év első és utolsó napja).

 

Javasoljuk, a vitás eseteket megelőzendően betartani az alábbi zöldfelületi jótanácsokat:

 

- fa ültetését minden esetben úgy tervezzék ingatlanon belül, hogy a fafajtára jellemző lombkorona méret ne terjedjen túl az ingatlanhatáron. Közterületre az utcára jellemző uralkodó (legtöbb) fafajtából ültessenek, szintén figyelve, hogy a kialakuló lombkorona ne veszélyeztesse a meglévő vezetékeket és ne nyúljon bele az útszelvénybe, valamint ingatlanhatáron belül maradjon.

 

- sövény, növény ültetésénél szintén vegyék figyelembe a növekedési paramétereket, és ennek megfelelő távolságra ültessék azokat az ingatlanhatártól.

 

 

 

Vecsés Város Önkormányzata