Pénteken veszi kezdetét az országos rendszeres tesztelés Betűméret kicsinyítés Normál betűméret Betűméret nagyítás Oldal nyomtatása

Pénteken veszi kezdetét az országos rendszeres tesztelés
Pénteken veszi kezdetét az országos rendszeres koronavírus-tesztelés, elsőként a szociális intézményekben - jelentette be csütörtöki online sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely emlékeztetett: a kormány a múlt heti ülésén döntött arról, hogy az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben dolgozók számára koronavírus-tesztelést rendel el az operatív törzs által meghatározott rendben és ütemezéssel. A tesztelésen való részvétel önkéntes, arra senkit nem lehet kötelezni - fűzte hozzá.
    

A miniszter közölte: a tesztelés jövő hétfőtől az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben is megkezdődik.

 

Mint a Belügyminisztérium és a Miniszterelnökség közös közleményében olvasható: A hivatkozott jogszabályban megjelölt érintetti kör - egészségügyben dolgozók, rendkívüli szünet vagy tantermen kívüli, digitális munkarend elrendelésével nem érintett, nevelési, oktatási intézmények, nevelési, oktatási tevékenységet végző dolgozói, a szociális intézmények dolgozói, valamint a bölcsődei ellátás dolgozói - SARS-coV-2 antigén gyorsteszt módszerrel való tesztelését minden esetben egészségügyi tevékenység végzésére jogosult személy végzi majd, amely vizsgálat elvégzésébe - egészségügyi tevékenység végzésére való jogosultság nélkül - orvostudományi felsőfokú képzésben részt vevő személyek is bevonásra kerülhetnek. 

 

A mintavételre főszabály szerint a mintát adó személy feladatellátásának helyszínéül szolgáló intézményben kerül sor.