Ne váljon áldozattá! - Tudnivalók a trükkös lopások elkerüléséről Betűméret kicsinyítés Normál betűméret Betűméret nagyítás Oldal nyomtatása

Ne váljon áldozattá! - Tudnivalók a trükkös lopások elkerüléséről
"Ne váljon áldozattá! Tudnivalók időseknek az „unokázós” csalásokról és a trükkös lopásokról" címmel ismertető összeállítást adott ki az Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer (ELBIR) a lakosság tájékoztatására.

Az „unokázós” csalásokról

 

Egyedülálló időskorúak célpontjai az újra és újra felbukkanó csalóknak. Az "unokázós" módszer lényege, hogy a késő esti, éjszakai órákban felhívják a kiszemelt áldozatot az alábbi színlelt indokokkal.

 

- Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.

- Az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.

- A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.

- Életmentő műtétet kell végrehajtani az unokán, vagy más hozzátartozón.

 

Nagyon gyakran a telefonhoz hívnak egy magát „rendőrnek” kiadó személyt is, aki megerősíti az időset abban, hogy valóban megtörtént a baleset, vagy műtét, ezzel erősítve az idősben azt, hogy mindenképpen segítenie kell.

 

Ezekkel az ürügyekkel ráveszik a gyanútlan idős embert arra, hogy minden pénzt, ékszert, értéket átadjon a telefon után nem sokkal érkező közvetítőnek, aki elhiteti magáról, hogy jó barát, ismerős, és már viszi is a zsákmányt.

Az efféle csalásokra is igaz az, ami a legtöbb bűncselekményre, hogy könnyebb megelőzni, mint felderíteni. Ezért felhívjuk az idősek figyelmét arra, hogy a gyanús éjszakai telefon esetében kételkedjenek, kérdezzenek, igyekezzenek minden lehetséges eszközzel meggyőződni a hallottak valóságtartalmáról, értesítsék a rendőrséget, ha feltételezhető, hogy csaló van a telefon másik végén, hogy minél kevesebben váljanak áldozattá.

 

A rendőrség azt tanácsolja, hogy hívják fel rokonuk, ismerősük figyelmét a bűnelkövetési módszerekre, és mondják el nekik a rendőrség tanácsait:

 

- Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják.

- Ne bízzanak meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben!

- Ha gyanús telefonhívást kapnak, haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot unokájukkal, hozzátartozójukkal, mert ezzel tudják ellenőrizni a hívás valódiságtartalmát.

- Soha ne adjanak át pénzt, vagy más értéket idegenek számára!

- Bűncselekmény gyanúja esetén értesítsék a rendőrséget!

 

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

 

A trükkös lopásokról

Mindennapjaink jelenségévé vált az a fajta bűnelkövetési módszer, amikor időskorúak lakóhelyén megjelennek idegenek, majd különféle hivatalos személynek kiadva magukat, hihetőnek tűnő magyarázatokkal, kérésekkel (ELMŰ, vízóra leolvasás, gázóra leolvasás…stb.) bejutnak a lakásba és a tulajdonos figyelmét elterelve elemelik értékeiket.

 

 

A legfontosabb, hogy óvakodjunk az idegenektől, és ne engedjük be őket lakásunkba!

 

Ha beengedjük, mindig legyen velünk egy szomszéd, egy rokon. Amennyiben a hívatlan vendég már akaratuk ellenére belépett otthonukba, ne hagyják egy pillanatra sem felügyelet nélkül. Amennyiben kellő határozottsággal lépnek fel, vélhetően meghátrál, és távozni fog. A „vendégtől” mindig kérdezzék meg a nevét, írják fel a gépkocsija rendszámával együtt.

 

Az időskorúak sérelmére elkövetett jogsértések során az elkövetők azt használják ki, hogy az idősek jószívűek, olykor hiszékenyek is, a figyelmük könnyen elterelhető, és gyakran élnek egyedül. Hasonló esetben kérjük, vegyék figyelembe, hogy a biztonságunk nagymértékben növelhető megfelelő óvatossággal és körültekintéssel!

 

Mit tegyen, ha idegen érkezik?

- Idegent lehetőleg ne engedjen be a lakásába! Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor soha ne hagyja őt egyedül egyetlen pillanatra sem!

- Az Önhöz becsengető idegenekkel kapcsolatban mindig legyen óvatos! Előfordul, hogy hivatalos vagy hasonló személynek (postás, újságos, szerelő, díjbeszedő, mérőóra-leolvasó) adják ki magukat csalók, vagy házaló árusként, bajba jutott személyként segítséget kérve próbálnak bejutni a lakásokba!

- Idegen kérésére ne váltson pénzt, és legyen óvatos, ha nagy címletű pénzből kell visszaadnia, nehogy hamis bankjeggyel fizessenek Önnek!

 

További bűnmegelőzési tanácsok:

- Ismerje meg szomszédjait, és kölcsönösen figyeljenek egymásra, a ház, az utca és a környék biztonságára!

- Ha elutazik, kérje meg az Ön mellett lakókat, hogy ügyeljenek a lakására, ürítsék a postaládáját!

- Használják ki a közösség erejét a biztonságuk növelése érdekében!

 

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna:

Kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget a bárhonnan ingyenesen hívható 107-es, illetve a 112-es segélykérő számon.

 

Forduljon bizalommal és hívja az Áldozatsegítő Szolgálat ingyenesen hívható zöld számát: 06 80 244 444