Megkezdődött a parkolóház építése a budapesti repülőtéren Betűméret kicsinyítés Normál betűméret Betűméret nagyítás Oldal nyomtatása

Megkezdődött a parkolóház építése a budapesti repülőtéren
Ünnepélyesen is megkezdődött az új, hatszintes parkolóház építése a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. Terminálja előtt. Az október elsején lezárt területen 2500 férőhelyes, többfunkciós parkolóház épül, ahonnan az átadás után az autósok és utasaik közvetlenül átsétálhatnak a terminálra. A Budapest Airport csak az elmúlt öt évben nem kevesebb, mint 12 millió eurót, azaz 4 milliárd forintot költött a parkolók fejlesztésére.

 
A tereprendezési és bontási munkák után az első, szimbolikus kapavágással, pontosabban ásónyom kifordításával kezdődött a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az új, hatszintes parkolóház építése. Az ünnepélyes ceremónián részt vett Szlahó Csaba, Vecsés polgármestere és Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő is. 
 
 
Az új épületben, amelyet várhatóan 2020 második negyedévében adnak át az autósoknak, összesen 2 500 jármű számára lesz hely. A legalsó szinten kapnak elhelyezést a rent-a-car szolgáltatók és járműveik, a tervek szerint lesznek elektromos autótöltő állomások, autómosó szolgáltatás, és az egyre népszerűbb városi SUV-járművek számára ezentúl is lesznek úgynevezett XXL-méretű parkolók. A parkolóház előtti részen pedig a Budapest Airport külön helyet alakít ki a turistabuszok és a BKK autóbuszai számára.
 
A parkolóház építése része a Budapest Airport BUD 2020 névre keresztelt repülőtérfejlesztési programjának, amelynek keretében mintegy 160-180 millió eurót, azaz 55-60 milliárd forintot költ a cég saját forrásból a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér infrastruktúrájának fejlesztésére. A parkolóház építésének költsége ebből mintegy 40 millió eurót, azaz 13 milliárd forintot tesz ki. A hatszintes parkolóház megépítésére kiírt tendert a KÉSZ Építő Zrt. nyerte meg, amely korábban egyebek mellett a SkyCourt terminál épület és a B oldali (nem-schengeni) utasmóló kivitelezésével is bizonyította felkészültségét.
 
 
"Büszke vagyok arra, hogy ezzel a beruházással is tovább bővíthetjük a budapesti repülőtér infrastruktúráját, az átadás után még kényelmesebbé tehetjük az utazás repülőtéri részét az autóval vagy autóbusszal érkező utasok számára." - jelentette ki Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója az ünnepélyes ceremónián.
 
"Ahogy az elmúlt 10 éves közös munka során, most is minden tudásunkkal azon leszünk, hogy a parkolóház az elvárt minőségben és határidőre elkészüljön, támogatva ezzel a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér fejlesztési stratégiáját, és szolgálva ezzel az utazóközönség kényelmét." - jelentette ki Sáray Zoltán, a KÉSZ Építő Zrt. vezérigazgatója, aki a parkolóház projekten dolgozó kollégáknak és partnereknek jó egészséget és kitartást kívánt a munkához.