Meghívó nemzetiségi rendezvényre Betűméret kicsinyítés Normál betűméret Betűméret nagyítás Oldal nyomtatása

Meghívó nemzetiségi rendezvényre
Február 23-án ismét „Strudlessn” - Rétesevés lesz a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. A program vasárnap 16 órakor kezdődik a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskolában.

Az ötvenes évek közepéig még elevenen élt nálunk a farsangot búcsúztató úgynevezett „Strudlessn” (rétesevés) hagyománya. 

 

Az elmúlt évek sikerei után a Grassalkovich Iskola tornatermébe vár minden kedves vecsésit a Német Nemzetiségi Önkormányzat.

 

Vegyünk közösen búcsút a farsangtól február 23-án, vasárnap 16 órától!

 

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár:

 

a Német Nemzetiségi Önkormányzat

Donauschwäbische Selbstverwaltung Wetschesch

 

 

A Strudelessen - rétesevés hagyománya

 

Az európai farsangi szokások nagyon sokszínűek. Ezt az időszakot szokták ötödik évszaknak is nevezni. A régebbi időkben, amikor a lakosság nagyobbik része még a mezőgazdaságban dolgozott, a farsang idején kevesebb volt a tennivaló, „ráértek” az emberek. Ez volt az esküvők ideje is, és a mókáé, a vidámságé is.

 

Igaz, hogy tágabb értelemben a farsang vízkereszttől hamvazószerdáig tart, az idősebbek gyakran nevezik farsangnak az utolsó hétvégét.
 
 
A házas emberek régebben nem jártak a fiatalokkal együtt táncolni. A hamvazószerdát megelőző szombaton viszont az ő részükre volt egy bál. A „finisben” hétfőn és kedden is volt tánc. Szerda már a böjt napja volt, az ma is. Érdekes módon nálunk, Vecsésen a hamvazószerdához kapcsolódott egy régi szokás. Ma rétes-evés (németül Strudelessen) néven szoktuk emlegetni. Ez tulajdonképpen egy esküvői paródia. Narrenhochzeit, vagy Scherzhochzeit néven ismert a dél német területeken szinte mindenütt. Egy fiút (legényt) öltöztetnek fel menyasszonynak, aki a vőlegénnyel és tréfás csokrával a fiúk kíséretében keresték fel a lányos házakat, ahol illett rétessel kínálni őket. A felkeresett lány aztán csatlakozott hozzájuk, így a végén egész lakodalmas menet jött létre. Néhány zenész, vagy egy harmonikás kíséretében jó hangulat kerekedett.
 
 
Sok régi fotó is őrzi ezt a mára már sokaknak ismeretlen szokást. Hogy elmúlt, annak bizonyára több oka is van. Ma már a farsangi időszak sokkal elfoglaltabb. A fiatalok dolgoznak, iskolába járnak; hamvazószerdán teszi mindenki a maga dolgát.
 
A Német Nemzetiségi Önkormányzat néhány évvel ezelőtt felelevenítette ezt a szokást. Farsangvasárnap délután az óvodásokkal, iskolásokkal idézik meg a múltat a Dorfschule aulájában sokak örömére.
 
 
(Forrás: www.wetschesch.hu)