Beszámoló a koronavírus járvány alatt hozott intézkedésekről - videó Betűméret kicsinyítés Normál betűméret Betűméret nagyítás Oldal nyomtatása

Beszámoló a koronavírus járvány alatt hozott intézkedésekről - videó
Június 30-án testületi ülést tartottak a képviselők. Szlahó Csaba polgármester a két ülés közötti beszámolója után tájékoztatta az egybegyűlteket a koronavírus-járvány alatt hozott intézkedésekről.

 

A részletes tájékoztató során az alábbiak hangzottak el a polgármester részéről: 

 

Beszámoló a koronavírus járvány alatt hozott intézkedésekről

 

A Kormány a 40/2020. (III.11.) Korm. rendeletével 2020. március 11. napjától veszélyhelyzetet hirdetett az ország egész területére, majd március 28-án különleges jogrend lépett életbe. Ezen időszak alatt az Országos Operatív Törzs és a Kormány rendelkezéseit figyelembe véve kellett Vecsés város életét is szabályozni.

 

Március 14-én szombaton intézményvezetői értekezletet tartottunk, ezt követően 17-én kedden ismét.  

 

Az óvodáinkban, bölcsődéinkben ügyeleti rendet vezettünk be, nyitva voltak végig az intézményeink, más önkormányzatoktól eltérően nem zártuk be őket. A kezdeti 4-5 gyermek/intézmény létszámtól május közepére eljutottunk a 35-40 gyermek/intézmény létszámhoz.

 

Március 16-tól kezdődően az iskolák áttértek a tantermen kívüli digitális oktatásra. Ezt követően megszerveztük valamennyi rászoruló gyermek részére, hogy saját iskoláikban, óvodáikban átvehették az előre bedobozolt meleg ebédet.

 

A Központ Konyha szinte azonnal átállt az ételek adagonkénti dobozolására.

 

Ezzel egy időben az egészségügyi intézmények bezártak, a szakorvosi rendelőben csak sürgősségi eseteket láttak el.

 

Március 17-től felfüggesztették az országban kiírt bajnokságokat és felfüggesztették az edzések látogatását is.

Vecsésen is bezártuk a szabadtéri sportparkjainkat és lezártuk a játszótereket. A Dózsa György úti sporttelepet és a vecsési piacot végig nyitva tartottuk.

 

A Családsegítő Szolgálat lelki segélyvonalat indított és ügyeleti jelleggel tartott nyitva. A Gondozási Központ bezárta kapuit, a klubélet megszűnt, a házi segítségnyújtás és a szociális étkeztetés tovább folytatódott.

 

A polgárőrök rendkívül sokat járőröztek és erre szükség is volt, mert a fiatalok, kiváltképp az iskolák bezárása után, előszeretettel csoportosultak közterületeken. 

 

A nemzeti és városi ünnepeket szűk körben, az előírásoknak megfelelően szerveztük meg. Az idén március 15-e, Vecsés újratelepítésének ünnepe, a Kitelepítési megemlékezés, a Hősök Napja is áldozatul esett a koronavírus járványnak. A kereszténység legnagyobb ünnepét, a Húsvétot sem lehetett a szokásos módon megünnepelni.

 

A veszélyhelyzet kihirdetése után szinte azonnal önkormányzati vonalat létesítettünk, illetve hétvégi ügyeletet szerveztünk, ahol az érdeklődök és rászorulók tájékozódhattak és segítséget kérhettek.

 

Március második felére a városi honlapon űrlapot tettünk elérhetővé, melynek keresztül a lakosság eljuttathatta igényeit hozzánk.  Ezzel párhuzamosan feltüntettük azon közületek listáját (patikák, élelmiszerboltok, zöldséges, éttermek), melyek házhozszállítást vállaltak.

 

Mivel a járványhelyzet áprilisban csak súlyosbodott, az óvodai-iskolai beiratkozást is elektronikus úton kellett megoldani.

 

Április 5-re minden háztartásba eljuttattuk azt a tájékoztató kiadványt, amely a járvány idejére szóló legfontosabb információkat tartalmazta.

 

A március 28. napjától elrendelt kijárási korlátozást követően polgármester feladata lett azon 70 éven felüli lakosok ellátása (vásárlás, gyógyszerkiváltás, csekk befizetés, melegétel biztosítása), akik vállalták, hogy nem hagyják el otthonukat a megadott idősávban sem.

 

Összesen: 45 személyt 75 alkalommal láttunk el.

 

A veszélyhelyzet ideje alatt Vecsésen összesen 170 fő került karanténba, ebből:

6 fő esetében elkülönítés,

35 fő esetében zárlat

129 fő esetében megfigyelés volt a karantén oka.

 

A járvány elleni védekezésre Vecsés Város Önkormányzata 16 millió forintot költött, vettünk – többek között – 6200 db gumikesztyűt, 720 db szájmaszkot, 200 db orvosi szájmaszkot, 100 liter fertőtlenítő folyékonyszappant, 75 liter kézfertőtlenítő gélt, 250 liter felületfertőtlenítőt, 450 liter domestost, 250 liter hypot.

 

A Polgármesteri Hivatal munkatársa 570 db maszkot varrt.

 

Az összes maszkot, gumikesztyűt, fertőtlenítőket az intézményeknek osztottuk szét igény szerint.

Valamennyi intézményünket ózonos fertőtlenítéssel vírusmentesítettük, a közterületeinket pedig folyamatosan fertőtlenítettük.

 

Május közepétől fokozatosan oldották a szigorításokat és jutottunk el a veszélyhelyzet megszűnéséig, ennek köszönhetjük, hogy ma itt ülhetünk a  testületi ülésen is.

 

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy valamennyi intézményi dolgozónak, kiemelten a Gondozási Központ munkatársainak, a Polgármesteri Hivatal munkatársainak, a sajtó képviselőinek, a polgárőröknek, a rendőröknek megköszönjem a veszélyhelyzet alatt tanúsított helytállását. Szeretném kiemelni a városunk lakosainak segítőkészségét és az összefogást, amelyet a bajban mutattak, valamint az önkéntesek jelentkezését és felajánlásait.

 

 

A testületi ülésen a Williams Televízió Vecsési Magazin című műsora forgatott: