Állami támogatás a Vecsés-Üllő-Monor közötti pályaszakasz fejlesztésére Betűméret kicsinyítés Normál betűméret Betűméret nagyítás Oldal nyomtatása

Állami támogatás a Vecsés-Üllő-Monor közötti pályaszakasz fejlesztésére
Kormánydöntést hoztak a 100a MÁV-vonal (Budapest - Cegléd – Szolnok) fővárosi agglomerációs szakaszának fejlesztéséről. Az állam 20 milliárd forinttal támogatja a beruházást – tájékoztatott Facebook-oldalán Vitézy Dávid a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

A vezérigazgató a 2020. december 31-i bejegyzésében írja: A Kormány tegnapi határozatával 20 milliárd forint támogatást biztosított a MÁV-nak, hogy Budapest legforgalmasabb elővárosi vonalán, Vecsés - Üllő - Monor között felújítsa a pályát és megszüntesse a lassújeleket, együttműködésben a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárságával és a Budapest Fejlesztési Központtal.
 
A 100a Budapest - Cegléd - Szolnok vasútvonalon - a szegedi, debreceni távolsági vonatok és tehervonatok mellett - napi 42 ezer elővárosi utas ingázik Budapestre, a vonalat naponta több mint 230 vonat használja. A Budapesten belüli szakaszok kapacitásbővítése bonyolult átépítéssel lehetséges csak, ezért itt átfogó áttervezés szükséges a Nyugati pályaudvartól Kőbánya-Kispestig, ezt az előkészítési munkát a BFK 2021-ben kezdi meg. Az agglomerációs szakaszon egyszerűsített pályarekonstrukcióval is jelentős eredményeket lehet elérni, a most meghozott kormánydöntés a Vecsés és Monor közötti szakaszon erre biztosítja a MÁV számára a szükséges forrásokat 2021-re.

 

 

 

(Fotó: Nyitrai Dávid/BFK)