DPMV Zrt. tájékoztatás - A vízmérők és a vízhálózat téliesítése - videó Betűméret kicsinyítés Normál betűméret Betűméret nagyítás Oldal nyomtatása

DPMV Zrt. tájékoztatás - A vízmérők és a vízhálózat téliesítése - videó
A hideg időjárás és a fagy komoly károkat okozhat a fagy ellen nem védett vízhálózatban, illetve azon vízmérőkben, amelyek fűtetlen helyiségekben, kamrákban, pincékben vagy aknákban vannak és nincsenek megfelelő védelemmel ellátva. Ezért rendkívül fontos, hogy a felhasználók megtegyék a szükséges óvintézkedéseket a vízvezetékrendszer elfagyás elleni védelme érdekében.

A Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt. (DPMV Zrt.) honlapján olvasható részletes tájékoztatás a szükséges teendőkről.

 

Ha nincsenek is látható jelei a bejövő vízvezeték és külső csapok elfagyásának, a vízmérő vagy kerti csap aknában megrepedhetett a cső annyira, hogy nem ömlik a víz, de egy kis résen folyamatosan ereszt. Egy szétfagyott vezetéken, átlagos nyomásviszonyok mellett 0,5 mm-es résen havonta 15 m3, 1 mm-es résen havonta 46 m3, 3 mm-es résen havonta 360 m3, míg egy 5 mm-es résen havonta akár 1000 m3 víz is elfolyhat!

 

A hatályos jogszabályi előírások szerint a fagy elleni védelemről a Felhasználó köteles gondoskodni! Ennek elmulasztása vagy nem megfelelő végrehajtása esetén az elfagyott vízmérő árát, valamint a mérőcsere költségét és az elfolyt vízmennyiséget is köteles a Szolgáltatónak megtéríteni!

 

Ezért a kemény fagyok közeledtével érdemes elvégezni a vízvezetékrendszer víztelenítését, téliesítését, mellyel elkerülhetők a fenti költségek, a rengeteg megspórolt bosszankodásról már nem is beszélve.

 

A szükséges teendőkről és a megelőző tevékenységekről szóló tájékoztatás ITT olvasható.

 

A téliesítésről Horváth Attila, a DPMV Zrt. vezérigazgatója a Williams Televíziónak nyilatkozott.: