Európai geotermikus konferencia Vecsésen Betűméret kicsinyítés Normál betűméret Betűméret nagyítás Oldal nyomtatása

Európai geotermikus konferencia Vecsésen
Budapest XVIII. kerületének Önkormányzata európai geotermikus konferenciát szervez a vecsési Bálint Ágnes Kulturális Központban. Az április 29-i rendezvényen részt vesz az Európai Geotermikus Energia Tanács elnöke is.

A GeoSEE nemzetközi földhő konferencia programjai 9.30 órakor indulnak, melyen a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.  

 

Az első nemzetközi geotermikus konferenciát 2012. szeptember 25-én rendezték meg először Vecsésen a RETS (Renewable Energy Transfer System)  Európai Uniós projekt keretében. A RETS konferencia díszvendége dr. Antics Miklós, az Európai Geotermikus Energia Tanács Franciaországban élő főtitkára volt.

 

A geotermikus energia fejlesztésére irányuló GeoSEE projektben Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata több más európai várossal és régióval vesz részt – tájékoztatott Práczki Péter, tematikus szakértő.

 

A GeoSEE projekt nyolc európai ország tizenhat partnerének együttműködésén alapul. A projekt célja annak bemutatása, hogyan lehet alacsony hőmérsékletű, azaz kevesebb, mint 150 fokos termálvízzel és egyéb megújuló erőforrások (pl. nap vagy biomassza) felhasználásával (ún. hibrid rendszerű) geotermikus erőművet létrehozni, mely fenntartható és innovatív módon termel elektromos áramot.

 

Ma Magyarországon a geotermikus energiafogyasztás a teljes energiafelhasználás 0,28 százalékát teszi (2012), melyet néhány éven belül innovatív és fenntartható felhasználással megtöbbszörözhetnénk. Hatalmas lehetőségek vannak a geotermikus távfűtés további fejlesztésében, a hőszivattyúrendszerek felhasználásában és a geotermikus erőművek – elektromos energiát termelő - hálózatának a kiépítésében.

 

„Hogyan használjuk ki hatékonyabb módon geotermikus erőforrásainkat?

 

A GeoSEE európai találkozó témája a fenti kérdés megválaszolása lesz, ezért az április 29-i vecsési konferenciára meghívtuk Magyarország elismert geotermikus szakembereit, hogy beszámoljanak a geotermikus erőforrások hatékony felhasználásának eddigi tapasztalatairól és jövőbeli lehetőségeiről” – tájékoztatott Prácki Péter. Hozzátette: „Meghívást kapott továbbá az Európai Geotermikus Energia Tanács német elnöke dr. Burkhard Sanner is, aki a délelőtt folyamán előadást tart az európai geotermikus energiaszektor fejlődéséről, valamint minden olyan ország Nagykövetsége, amely a GeoSEE programban részt vesz, illetve világszerte elöljár a geotermikus energia felhasználásában”.   

 

A konferencia részletes programja itt letölthető.