Átszervezés alatt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás Betűméret kicsinyítés Normál betűméret Betűméret nagyítás Oldal nyomtatása

Átszervezés alatt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás
Hamarosan, 2016 áprilisától a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) felügyelete alá kerül a közszolgáltatás körében gyűjtött hulladékok kezelése az egész ország területén.

Optimalizálásra kerülnek a szelektív hulladékgyűjtést szolgáló kezelőlétesítmények, (szelektív telepek), illetve a kommunális hulladék lerakóhelyek. Az NHKV célja az optimalizálás mellett az is, hogy a hulladékgyűjtés és hasznosítás országos szinten pénzügyileg stabilabbá váljon.

 

Az NHKV az átszervezés alatt is törekszik arra, hogy a változások a lakosság számára semmilyen hátrányt ne jelentsenek. A lakosságot érintő célok között szerepel az is, hogy az idősek vagy egyedülállók, akik kevés hulladékot termelnek, arányosan kevesebbet fizethessenek a jövőben. A környezettudatosság jegyében a lerakók terheltségét is jelentősen csökkenteni kívánja az NHKV. Ösztönözni kívánják a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtésre. Várhatóan a közeljövőben bevezetésre kerül, hogy a hulladékot szelektíven gyűjtő háztartások díjkedvezményben részesülnek.

 

Az évről évre növekvő mennyiségű zöldhulladékok esetében is várhatóak változások. Jelenleg a hasznosítható zöldhulladékok nagy része a kommunális lerakóhelyekre kerül. Ez esetben a zöldhulladék hasznosítása már nem megoldható. Egy most készülő minisztériumi rendelettervezet szerint az összegyűjtött zöldhulladék komposztált formában kerülhetne a rosszabb minőségű szántóföldekre oly módon, hogy a mezőgazdasági termelők kiszállítási költségeit illetően támogatáshoz jussanak.

 

Vecsésen a NHKV megbízott partnere továbbra is a Vecsési Városgondnok marad. A jelenlegi tájékoztatás egy jövőre vonatkozó tervezet, amelyről egyelőre bővebb információval nem rendelkezik a Városgondnok. Ebből adódóan a Városgondok ügyfélszolgálata nem tud felvilágosítást adni a változásokat illetően. Kérjük, az ügyfélszolgálatot ez ügyben ne keressék! Amint érkezik bővebb információ, a Városgondnok haladéktalanul tájékoztatni fogja a lakosságot.

 

A vecsési lakosságot közvetlenül érintő változás, hogy 2016. áprilisától megszűnik a díjbeszedő rendszer, valamint a kintlévőség kezelést is államilag fogják intézni. Ebből adódóan az esetleges számlareklamációkkal a Városgondnok helyett a továbbiakban az NHKV-t kell majd keresni.

 

Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft.